Många svenskar kan tänka sig att dela bil med andra

Nästan var fjärde svensk kan tänka sig att äga en bil tillsammans med exempelvis en granne. Ungefär lika många kan tänka sig att hyra ut sin bil till andra. Kvinnor är mer öppna för denna typ av ägande än män.

Bilauktionssajten KVD har genomfört en Sifo-undersökning hos 1 103 riksrepresentativa svenskar mellan 15 och 79 år för att ta reda på hur vårt lands befolkning ser på samägande och uthyrning av privata bilar. Det visar sig att 24 procent kan tänka sig att äga en bil tillsammans med någon utanför familjen, en nära vän eller en granne. Några av de svarande gör det redan. Män är inte lika pigga som kvinnor på att samäga sin bil.

22 procent av de svarande i undersökningen kan dessutom tänka sig att hyra ut sin privata bil till andra.

– Intresset för den så kallade delningsekonomin är stort även när det gäller bilen. Fördelarna är många som lägre kostnader när bilen delas med flera, färre bilar på vägarna vilket i längden ger mindre köer och bättre miljö. Det är dock viktigt att komma ihåg att samäga en bil ställer höga krav och har många fallgropar. Det krävs samförstånd och tydlighet, gärna i avtalsform, om vad som gäller kring nyttjandet, underhåll och vad som händer om någon orsakar en skada med mera, säger Benny Karlsson som är marknadschef på KVD.

Undersökningen visar också skillnader mellan städer och landsbygd. I landets storstäder är man mest positiv till att dela sin bil med andra. 29 procent av storstadsbefolkningen ger tumme upp för tanken medan 22 procent i övriga delar av landet är av samma åsikt. Mest positivt till att dela bil med andra är man i Malmö.

– En förutsättning för att ett samägande ska fungera är att parterna inte har behov av sin bil dagligen, för att till exempel ta sig till och från arbetet, eller att de inte bor för långt ifrån varandra. Därför är det vanligare med samägande i storstäder där kommunikationerna är bra och fler bor nära varandra, avslutar Benny Karlsson.

Det ska poängteras av hälften av svenskarna, 50 procent, inte kan tänka sig att samäga sin bil.

 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!