100112-manifestation saab

Manifestation vid Saab-fabriken i dag

I går uttalade sig både vd:n och vice styrelseordföranden för GM om Saabs minimala chanser till överlevnad. Deras hårda ord får Saab-anställda och facket att ilskna till. I dag klockan 12 läggs dessutom arbetet vid Saab i Trollhättan ned för en stor manifestation.

” Vi stänger ned Saab. Vi avvecklar företaget.”

” Jag är glad över att se att GM för en gångs skull håller sig till beslutet att lägga ned någonting”.

” Vi har tryckt på avvecklingsknappen och nu tänker vi avveckla bolaget”.

” Hellre ett slut med terror än terror utan slut”.

” Men vi kan inte titta på förslag efter förslag utan vi måste börja avvecklingen”.

Ovanstående är bara ett urval av alla de formuleringar som de båda herrarna Ed Wwhitacre och Bob Lutz, vd respektive vice styrelseordförande i GM, använde sig av vid ett pressmöte i går i Detroit.

Deras uttalande har fått många att ilskna till, bland annat Saab-anställda, fackrepresentanter och, så klart, ni som läser och kommenterar här på teknikensvarld.se.

– Bedrövligt. Det här berör så många människors framtid, säger IF Metalls klubbordförande Paul Åkerlund.

– Det här är smaklöst. GM:s tajming är urusel och de bär sig riktigt illa åt, säger Anette Hellgren, fackordförande för Unionen på Saab i Trollhättan, till TT med en känsla av att hon tror att GM inte talar sanning fullt ut.

– Det här verkar som ett riktigt dåligt förhandlingssätt.

En annan som slår ned på Bob Lutz uttalanden är Akademikerföreningen/Sveriges Ingenjörers Håkan Danielsson.

– I min värld väger hans uttalanden väldigt lätt. Han har gjort så många missbedömningar förut och min uppfattning om honom är kristallklar – han kan inte bedöma något utanför USA.

Stor manifestation vid Saab-fabriken

Två timmar innan Bolagsverket utser en likvidator för Saab, det vill säga klockan 12.00, lägger de anställda på Saab-fabriken i Trollhättan ned arbetet för att manifestera mot det som just nu sker. De har också för avsikt att gemensamt sammanställa ett brev till GM med en direkt uppmaning om att sälja Saab.

Regeringsrepresentanter har träffat GM

Representanter från den svenska regeringen, med Jöran Hägglund i spetsen, träffade under måndagen personer inom GM med hög befattning. Vilka avslöjas dock inte.

Jöran Hägglund har sett de olika buden som kommit in till GM, men vågar inte bedöma dem enskilt. Däremot säger han att de är tillräckligt intressanta för att en vidare diskussion ska föras.

Han ser att det finns en liten chans kvar att GM säljer Saab i och med att processen med att utvärdera buden fortsätter. Jöran Hägglunds uttalande om att utvärderingsprocessen fortsätter går dock aningen stick i stäv med andra uppgifter som kom i går som berättade att GM hade tittat på alla inkomna bud och att inget av dem var GM till lags. Så frågan är vad som gäller, ska man lita på snackemostern Bob Lutz eller regeringens Jöran Hägglund? Vi satsar våra kort på sistnämnda och hoppas att det räcker hela vägen.

Jöran Hägglund klargör också att regeringen har erbjudit vad den kan och det är lånegarantier. Det är inte aktuellt med något annat.

– Det finns en liten chans men man ska vara medveten om att tiden är knapp och att det inte får gå för långt in i likvidationen innan man slutför en affär. Till sist är det ändå GM som bestämmer, säger han till SVT Rapport.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!