Foto: Mattias Rabe

Människors övervikt härleds till trafiken

Bilar anses vara roten till mycket ont och nu har man funnit ett samband mellan buller från bland annat bilar och människors övervikt.

Bilar och andra motorfordon är ständigt under lupp. Bilars avgaser sägs påverka människor i hög utsträckning, enbart Europas dieselbilar är enligt studier orsaken till över tio tusen förtida dödsfall, och avgaserna i kombination med trafikbuller har bevisats leda till större utbredning av demenssjukdomar. Buller har i studier också bevisats ge ökad risk för hjärtinfarkt, stress och sömnstörningar.

Nu visar en ny studie, utförd på drygt fem tusen personer i fem kommuner i Stockholm, att människor som bor vid gator med mycket trafikbuller i genomsnitt får större midjemått än personer vid gator med lugnare trafiksituation. Dock visar studien att trafikbuller inte leder till lika utökat midjemått som hos personer som störs av flygbuller.

– Att det framför allt är midjemåttet som ökar är ett tecken på att problemet är stressrelaterat. Övervikt som har med stressmekanismer att göra ger mera bukfetma, säger Göran Pershagen, professor i miljömedicin vid Karolinska institutet, till TT.

Foto: Mohamed Hassan

Studien baseras på förhållanden mellan 1991 och 2006 och påbörjades som en undersökning om diabetes. I studien har hänsyn tagits till andra riskfaktorer som påverkar människors viktutveckling.

Världshälsoorganisationen WHO skärpte under 2018 riktvärdena för trafikbuller i bostäder, dock sänkte Sverige samma riktvärden ett år tidigare för att underlätta för nybyggnation av bostäder.

Medan WHO:s riktvärde är 50 decibel, medelvärde mätt under ett dygn vid bostadens fasad, är Sveriges riktvärde 60 decibel. Decibelskalan är logaritmisk vilket innebär att en ökning med tio decibel är en tiofaldig effektökning av ljudbilden.

– Vi bygger in oss i framtida bekymmer, säger Kerstin Persson Waye, professor i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet, till TT.

Utan att forskare har kunskap om varför är människor numera mer känsliga för låga bullernivåer än förr. Man tror att det kan ha ett samband med den större stresspåfrestning som samhället upplever i allmänhet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!