100825-peking-bilkö

Mardrömsköer i Peking-trafiken

Den svenska morgonrusningen i trafiken är småpotatis jämfört med trafiksituationen till och från Peking. Vägarbeten och olyckor har fått köerna att växa sig tio mil långa och det väntas inte lätta inom den närmaste månaden.

Den kinesiska trafiken är inte att leka med men nu är det värre än någonsin. Sedan den 14 augusti har tusentals lastbilar och personbilar suttit fast i cirka tio mil långa köer, rapporterar kinesiska myndigheter. Värst är situationen på National Expressway 110 från mellan Peking och staden Zhangjiakou.

Problemen började efter en kraftig ökning av antalet tunga lastbilstransporter in mot huvudstaden och läget förvärrades avsevärt när stora vägarbeten drog igång. Mindre trafikolyckor och övergivna bilar har bidragit ytterligare till de rekordlånga köerna. Köerna väntas inte släppa förrän tidigast den 13 september då vägarbetena ska vara färdiga. Kinesiska tidningar rapporterar dock att det inte råder någon större ilska bland de köande trafikanterna, kinesiska bilister är vana vid tät trafik, tidigare i somras stod trafiken näst intill stilla i nästan en månad.

Det största missnöjet riktas i stället mot de handelsmän som har slagit upp affärer utmed motorvägarna och säljer matvaror och vatten till höga priser. Kinesiska Global Times rapporterar att många fördriver tiden med kortspel och schack och det skojas om att det borde anordnas konserter utmed vägarna på helgerna.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!