090824-maserati-grancabrio

Maserati GranCabrio – taklös skönhet

Frankfurtsalongen i september blir fullspäckad av nyheter. En av de allra vackraste nyheterna blir förmodligen nya Maserati GranCabrio som förför med taklös charm och massiv kraft från V8-motorn på 4,7 liter och 440 hästkrafter.

        Äntligen är den här. På Frankfurtsalongen i september premiärvisas Maserati GranCabrio – cabrioletversionen av GranTurismo. Det har varit en lång väntan, redan kort efter att GranTurismo debuterade 2007 kunde spionfotograferna fånga cabversionen ute på testverksamhet. Först nu, två år senare, känner sig Maserati redo att släppa ut bilen i världen. Enligt uppgift beror dröjsmålet på att Maserati inte har varit helt på det klara hur cabversionen skulle bli. Det såg länge ut som att GranCabrio skulle bli kortare än vanliga GranTurismo men så blev inte fallet i slutändan.

Tur är väl kanske det, att börja mixtra med formerna på GranTurismo är förmodligen inte det lättaste och bör göras med yttersta försiktighet. Nu ser vi att Maserati har gjort på enklast tänkbara sätt – den enda skillnaden mellan GranTurismo och GranCabrio är att taket på den senare är gjort av tyg och kan fällas. Därmed är GranCabrio Maseratis första fyrsitsiga cabriolet och en av de största på marknaden. Maserati-cabbar som A6G Frua Spyder, 3500GT Vignale Spyder, Mistral och Ghibli Spyder är legendariska på alla sätt, men ingen av dem når upp i samma storlek som GranCabrio.

När GranCabrio visas i Frankfurt kommer den att vara bestyckad med samma motor som sitter i GranTurismo S. Det innebär en V8 på 4,7 liter och 440 hästkrafter och 490 Nm. Maserati har inte släppt några siffror men GranCabrio bör vara något långsammare än GranTurismo S som klarar 0-100 km/h på 4,9 sekunder.

GranCabrio-tillskottet innebär att Maseratis familj växer till att omfatta tre modeller. Den kommer sannolikt att betyda en stor försäljningsökning, speciellt i USA där en cabrioletmodell är ett måste. Än finns ingen officiell prisuppgift men det skvallras om att påslaget jämfört med GranTurismo blir 15 procent när försäljningen startar våren 2010. Räkna med att bli dryga miljonen fattigare om du vill äga en GranCabrio. 

Provkörning

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!