081030-max-30-busshållpl

Max 30 km/h förbi busshållplats

Inte mer än 30 km/h förbi en stillastående buss. Det föreslår Vägverket efter lyckade försök i Örnsköldsvik och Linköping. Vägverket vill införa regeln i hela landet från 2010.

Vägverket förslår en ny regel som säger att man inte får köra fortare än 30 km/h förbi en busshållplats där en buss står still. Regeln ska gälla när bussen är utmärkt med en 30-skylt och på vägar där hastigheten är 70 km/h eller lägre. Vägverket presenterar förslaget sedan man har noterat goda resultat vid försök i Örnsköldsvik och Linköping. På 50- och 70-vägar har både mötande och passerande bilar fått sakta ned till 30 km/h när en buss har stått stilla vid en hållplats. I stället för den vanliga skolskjutsskylten har bussarna haft en digital skylt som blinkat ”30”.

– Det försök som gjorts i Linköping och Örnsköldsvik visar på positiva effekter. Medelhastigheten i Linköping sänktes med 16 km/h för upphinnande trafik och med 11 km/h för mötande trafik. I Örnsköldsvik var motsvarande sänkningar 11 km/h och 6 km/h, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Vägverket förslår nu att regeln ska införas successivt i hela landet från 2010 till 2020. Både skolskjutsar och annan kollektivtrafik ska omfattas. Vägverket hänvisar till att förslaget ligger i linje med Nollvisionen och FN:s konvention om barnens rättigheter.

NTF gläder sig över Vägverkets förslag. Man ser mycket positivt på Vägverkets planer. Men NTF ifrågasätter samtidigt varför inte 90-vägar ska omfattas av regeln.

– Vi tycker att förslaget om en 30-regel är bra, men vi har svårt att förstå varför den inte också ska gälla på 90-vägarna. Där är ju riskerna vid hållplatserna ännu högre, säger Nils Petter Gregersen, trafiksäkerhetschef på NTF.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!