071102-maybach-landaulet

Maybach 62 S Landaulet – ny supercabriolet

Nu är den officiell – Maybach 62 S Landaulet – även om det inte leder till någon serieproduktion. Bilen är för tillfället endast ett koncept, men visar tillräckligt många intresse för bilen så kan saker och ting förändras.

I förra månaden skrev vi om att Maybach troligtvis visar en ”halvöppen” version av modellen 62 S på bilsalongen i Dubai den 13 november. Nu har lyxbilstillverkaren, som Mercedes ligger bakom, bekräftat att så blir fallet och samtidigt gått ut med information och bilder på bilen som har namnet Maybach 62 S Landaulet.

Denna specialversion grundar sig på vanliga Maybach 62 S, om man nu kan kalla en sådan bil för vanlig. Tidigare fanns uppgifter om att 20 exemplar ska tillverkas exklusivt för en skara rika personer, men så verkar inte vara fallet. Bilen som visas i Dubai är, enligt Maybach, en konceptvisning och kan eventuellt sättas i produktion om någon eller några med tjocka plånböcker visar intresse.

Vad är det så som är så speciellt med Maybach 62 S Landaulet? Konceptet är en vidareutveckling av de så populära ”statschefssvagnarna” som fanns på 1920- och 1930-talet. Alltså fast tak över föraren och främre passageraren, medan baksätets tak är av tyg och kan fällas ner samtidigt som sidoramarna/rutorna är fasta. Taket förvaras inte i bagageutrymmet som på en traditionell cabriolet utan läggs utanpå bakluckan och kan skyddas med ett läderfodral som sätts dit för hand.

Även om hela bilen andas superlyx så är det i baksätet det mesta av detta finns. Stolar, dörrsidor och golv är i vitt skinn och tyg. Till detta kan man välja svart pianolacksdekor eller svart granit med inslag av guld. Framsätet genomsyras av svart skinn på stolarna och detaljer i instrumenteringen och dörrsidorna är i svart pianolack.

Om baksätespassagerarna inte vill att föraren ska kunna snegla på dem där bak så finns det en glasskiva mellan bak- och framsäte. Det speciella med glasskivan är att den består av flytande kristaller som genom en knapptryckning får glaset att bli ogenomskådligt.

I baksätet finner man sköna prylar som dvd, cd-växlare, kylskåp, champagneglas och hållare för dessa plus champagneflaskan. För bästa avslappning är sätena dessutom två separata fåtöljer med alla möjliga finesser. Benutrymmet går inte heller att klaga på.

Motorn i Maybach 62 S Landaulet är en uppgraderad version av den V12-motor som finns i vanliga 62 S. Samutvecklad med AMG ger maskinen – som har dubbla turboaggregat och vattenkylning – 612 hästkrafter och 1 000 newtonmeter i maximalt vridmoment.

I övrigt har bilen specialdesignade 20-tumsfälgar, fjädringskomfort av bästa sort tack vare adaptiv stötdämparsystem.

Prislappen för denna superlyxvagn är inte känd, men räkna med att det går ett antal Mercedes S-klass på en Maybach 62 S Landaulet.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!