081125-nya-mazda-3-5d

Mazda 3 halvkombi har smygpremiär

På Los Angeles Auto Show, som pågår just nu, har nya Mazda 3 haft premiär. Men då handlar det om sedanmodellen med USA-specifikation. I Bologna i december är det i stället dags för halvkombin, men redan i dag är det smygpremiär på nätet.

I Sverige, och övriga Europa, är sedanmodellen av Mazda 3 inte speciellt lukrativ. I stället är det femdörrars halvkombin som faller oss i smaken och således säljer bäst.

Att sedanmodellen hade premiär på bilsalongen i LA förra veckan passerade de flesta förbi. Men nu är det dags att öppna upp korkgluggarna, för om bara en dryg vecka är det premiär för halvkombin, eller hatchback som personer med lite internationell touch kallar den. Avtäckningen äger rum på bilsalongen i italienska Bologna den 3 december, men redan i dag är det premiär på nätet med de första bilderna och sedvanlig kortfattad information.

Nya Mazda 3, som mer får ses som en facelift än en generationsväxling, ska ta mer hänsyn till miljön än sin föregångare. Förutom att motorerna har effektiviserats, vikten minskats och aerodynamiken förbättrats så har japanerna utvecklat en ny generation katalysatorer till bensinmodellerna. De nya katalysatorerna är mer sparsamma med användningen av ädelmetallerna platina (Pt) och palladium (Pd).

Under huven på de europeiska bilarna skiljer det sig från dem i USA. Medan jänkarna kan välja mellan två bensinare på 2,0 respektive 2,5 liter så får vår kontinent en bredare palett att frossa i. Två bensinmotorer på 1,6 respektive 2,0 liter samt två turbodieselmotorer på 1,6 respektive 2,2 liter. Sistnämnda, som nyligen introducerades i Mazda 6, finns med två olika effektuttag – 150 och 185 hästkrafter. Oavsett effekt fixar 2,2-litersdieseln de hårda avgaskraven som benämns Euro 5.

Mer om interiör, teknik och motorer i nya Mazda 3 hittar du bland länkarna nedan.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!