Mazda 6-baserad RX-9 med wankelmotor på tapeten

Sedan RX-8 lades ned 2012 har det snackats om en RX-9. Snacket går vidare och nu sägs den vara på gång med Mazda 6-bas, bakhjulsdrift och wankelmotor.

Det var inte länge sedan som Mazdas vd Masamichi Kogai sa att han och hans företag inte har några planer på en ny RX-modell. Det spelar dock ingen roll, rykten fortsätter ändå att spridas om att Mazda är på gång med en ny RX.

2012 lades RX-8 ned och sedan dess (även innan) har det pratats om en arvtagare, nämligen en RX-9. Nu kommer uppgifter från australienska Motoring som citerar sina källor inom Mazda. Enligt dem blir det trots allt en RX-9, men den ska ses som en arvtagare till klassikern RX-7 (1978-2002) mer än en arvtagare till RX-8. Den ska troligtvis inte heller ses som den coupéversion av Mazda 6 som Mazda länge haft med i planerna (som vi dock inte vet om den blir av).

RX-9 sägs vara baserad på Mazda 6-plattformen men i kraftigt modifierat utförande, bland annat ska drivningen på framhjulen vara utbytt mot bakhjulen.

Under huven pratas det om en ny wankelmotor, något som Mazdas designchef Ikuo Maeda inte har något emot. Mazda och wankelmotorer har varit en populär kombination sedan 1967, men efter RX-8:ans nedläggning har det ekat tomt i wankelmotorns värld.

2017 är året då en konceptversion av RX-9 sägs kunna visas upp, samma år som legendariska Mazda Cosmo (bilden nedan) firar 50 år. En produktionsversion sägs vara aktuell år 2020, det vill säga samma år som Mazda firar 100-årsjubileum.

På bilden ovan ses Shinari från 2010, det vill säga den konceptbil som visade upp Mazdas nya former, som de fortfarande använder sig av, för första gången.

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!