100511-mazda-6-facelift

Mazda 6 – direktrapport från provkörningen

Hans Hedberg har letat sig ned till soliga Barcelona för att, inte helt oväntat, köra bil. På menyn står en ansiktslyft Mazda 6 och Hans låter glad när han berättar om den uppstramade sexan.

Hur är det i Spanien Hans, och varför är du där? 

– Det är mycket bra. Vädret är fantastiskt fint och det är 20 grader varmt. Jag är här för att provköra Mazda 6 som har fått ett litet lätt ansiktslyft.

Redan?

– Japp, Mazda 6 är ju bara två år gammal men Mazda har hörsammat klagomålen som framförallt har gällt buller i kupén och styrkänsla i ratten. Styrningen sköts fortfarande med en elservo men styrningen känns lite köttigare. Lyckat helt enkelt. Även om det är svårt att avgöra på de släta vägarna här i Barcelona så känns kupén aningen tystare. Den är tystare än förut men ändå inte lika bra som de bästa i klassen. Dessutom har materialvalen uppdaterats, om än minimalt.

Är det några nyheter under huven?

– Alla diesel- och bensinmotorer har uppdaterats en aning för att gå snålare och renare men den stora nyheten är den direktinsprutade tvålitersbensinaren. Mazda kallar den MZR 2,0 DISI (Direct Injection Spark Ignition). Motorn ger 155 hästkrafter och är kopplad till en 6-växlad manuell låda som är mycket vass, nästan Miata-snärtig.
Hur ligger den till prismässigt efter ansiktslyftet?

– För 236 900 får man 2,0 DISI-motorn och då är Mazda 6 optimal enligt mig. Den mindre 1,8-litersmotorn är 13 000 kronor billigare men merpriset för tvålitersspisen är väl spenderade pengar.

Vad är ditt samlade intryck av halvnya sexan?

– Det skönaste är att Mazda inte en enda gång nämner ordet premium. Sexan ligger mitt i mellanklassträsket och är så där mellan bra utan att försöka vara något den inte är. Det försiktiga ansiktslyftet gör bilen gott, den nya fronten gör att det känns om att det är mer drag under galoscherna. Om Mazda bara skulle få ett bättre fungerande återförsäljarnät i Sverige så skulle försäljningen öka. Mazda-bilarna borde vara vanliga på svenska vägar.
Tack för din rapport Hans, hoppas att askmolnet inte förstör din hemresa.

– Hem kommer man alltid. Om inte flyget går så får jag väl köra Mazda 6 hela vägen hem. 

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!