100126-mazda 6 facelift

Mazda 6 – ett lätt lyft

Mazda 6 av generation två har avverkat första halvleken sett till sin livscykel. Därmed är det dags för en facelift, i det här fallet en lättare sådan. Utöver visuella förändringar har japanerna vässat chassit för roligare körning och bättre komfort, men också sett till att alla motorer har blivit snålare än tidigare.

Det var på Frankfurtsalongen 2007 som andra generationen Mazda 6 gjorde debut. Det är alltså snart tre år sedan och det brukar betyda att en bilmodell får sig ett ansiktslyft för att attrahera kunderna i ytterligare minst tre år.

I fallet med Mazda 6 handlar det om både visuella och mekaniska uppdateringar. Exteriört är det små förändringar, men ändå fullt synliga. Fronten har gjorts om för att bättre följa med på övriga modellprogrammets inslagna linje. Stötfångaren är ny och i stället för ett långt/brett luftintag längst ned vid spoilern handlar det nu om ett lite hungrigare gap rakt under grillen. Dimljusen har blivit runda och huserar nu i egna infattningar av luftintagskaraktär. Strålkastarna har uppdaterat optik. Även bakljusen har justerats en aning.

Interiört är förändringarna mer diffusa. Allt är sig likt förutom att det nu har applicerats lite mer krom runt exempelvis växelväljaren. En ny svart pianolackad yta finns att välja till bland annat mittkonsolen.

Under huven finns en hel del nyheter i form av fem uppdaterade motorer samt en helt ny. Dieselalternativen är tre till antalet och sträcker sig effektmässigt från 129 till 180 hästkrafter. Bensinmotorerna är lika många till antalet och cylindervolymen på dessa är 1,8, 2,0 samt 2,5 liter. Mellanalternativet av dessa är den stora nyheten. Tvålitersmaskinen är vad Mazda kallar av DISI-typ, det vill säga en direktinsprutad motor med lägre förbrukning och koldioxidutsläpp. Denna motor har vi redan sett i nya Mazda 3 2,0 med start/stopp-tekniken i-stop. Även nya Mazda 5 berikas med denna maskin.

Samtliga motorer har lägre förbrukning och utsläpp än motsvarande motorer innan denna ansiktslyfta modell av Mazda 6.

Bilens servostyrning har finjusterats för mer närvarokänsla och chassisättningen har setts över med bland annat bättre fjädring och som sägs ska ge bättre stabilitet i högre hastigheter. Samtidigt ska komforten ha blivit bättre.

Precis som nya Mazda 5 begår uppdaterade Mazda 6 världspremiär på bilsalongen i Genève i mars. Försäljningen startar lite senare under våren.

De fem första bilderna i bildgalleriet nedan visar uppdaterade Mazda 6. Sjätte bilden visar DISI-motorn medan resten av bilderna visar Mazda Atenza, det vill säga den japanska versionen som får samma uppdateringar som Mazda 6.  

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!