100820-mazda-återkallar

Mazda återkallar 500 000 bilar med styrfel

Mazda gör sig redo för den största återkallningen i företagets historia. Drygt 500 000 bilar världen över kan behöva återkallas för att åtgärda ett fel på styrservon. I Sverige berörs 885 bilar

Om inte annat så lär 2010 gå till historieböckerna som året då biltillverkarna återkallade rekordmånga bilar. Nu verkar det som att även Mazda kommer att bidra till den digra återkallningsskörden. Mazda gör sig redo att återkalla en dryg halv miljon bilar världen över, uppger en talesman för Mazda i samtal med nyhetsbyrån Reuters.

Återkallningen väntas beröra 215 000 bilar i USA, 10 000 i Kina och resten fördelas främst på Europa och Australien. Totalt handlar det om 514 000 exemplar av modellerna Mazda 3 och Mazda 5, även kallade Axela och Premacy, som tillverkats i Japan mellan 2 april 2007 och 30 november 2008.   När det gäller Mazda 3 berörs endast bilar med 1,6 liters dieselmotorn eller tvålitersbensinaren. För Mazda 5 gäller det bensinmotorerna på 1,8 och 2,0 liter. Totalt i Europa har det sålts 40 260 Mazda 3 och 30 242 Mazda 5 av dessa modeller från produktionsperioden. De aktuella bilarna har en hydraulisk servostyrning med en elektrisk motor till oljepumpen som smörjer styrväxeln. Små fragment kan i vissa fall lossna inuti oljeröret, som i sin tur kan leda till att servon till styrningen slutar att fungera. Enligt Mazda riskerar inte körsäkerheten att påverkas. Om felet skulle inträffa tänds en varningslampa på instrumentpanelen. De bilar som har sålts i Japan ska redan förra året ha åtgärdats för felet. Mazdas talesman uppger att det har inkommit tre rapporter om plötsliga servobortfall i USA. Ingen människa har skadats.

Med början i oktober kommer Mazda att ta kontakt med de berörda ägarna som får boka en tid hos en auktoriserad Mazda-verkstad. Om det upptäcks att bilen har det aktuella felet kommer servosystemet att spolas rent och oljeröret att bytas ut. Åtgärden tar mellan 90 och 110 minuter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!