110604-mazda ford bryt

Mazda bryter samarbete med Ford

Den japanska biltillverkaren Mazda förhandlar om att sluta bygga bilar i USA.

Enligt källor till den japanska affärstidningen Nikkei planerar Mazda att dra sig ur det blödande samarbetet med Ford. För närvarande delar de på fabriken i Flat Rock, Michigan där 1 700 anställda är med och bygger Ford Mustang och Mazda 6. 

– Att avsluta samarbetet är en av åtgärderna som diskuteras, berättar Nikkeis källa. Mazda och Ford själva sa att man diskuterar olika lösningar för fabriken men att man just nu inte ville säga varken bu eller bä. 

Stämmer uppgiften kan det nästan 25-åriga samarbetet vara avslutat 2013. Mazda flyttar då över produktionen av sin 6-modell till Hofu-fabriken i Yamaguchi i Japan. Men det är inte bara Mazda som fått kalla fötter för Ford. Ford minskade för några månader sedan sitt ägarskap i Mazda från 11 till 3,5 procent.

Mazdas ekonomichef Kiyoshi Ozaki sa redan i februari till tidningen Bloomberg News att USA-fabriken måste spinna på 70 procents kapacitet eller 240 000 bilar för att vara lönsam. Förra året stannade slutsumman på 54 000 bilar. Ursprungligen hade Mazda tänkt sig bygga ungefär 100 000 bilar om året. Det tänkte man i alla fall i mars 2008, några månader innan finanskrisen gick lös på de flesta av världens storföretag.

På grund av den dåliga lönsamheten i Flat Rock gick Mazda back på USA-marknaden trots att de ökade sin försäljning med tolv procent förra året. Tappet beror till stor del på den sega tillverkningstakten i Michigan. De bilarna som gick bra på marknaden, CX-7, CX-9 och Mazda 2 byggs i Japan.

Uppdatering tisdag: Mazda bekräftar att nästa Mazda 6 byggs i Japan

Mazda kunde idag bekräfta att nästa Mazda 6 kommer byggas i Japan. Produktionen i amerikanska Flat Rock, Michigan kommer avslutas i och med att den nuvarande Mazda 6 byts ut. 

Mazda 6 byggs idag på tre olika platser, dels på Hofu-fabriken i Japan, i Michigan och i Changchun i Jilin-provsinen i Kina. 

– Vi har för avsikt att flytta produktionen till Hofu-fabriken för att förbättra vår effektivitet och optimera vår affärsverksamhet, säger Mazdas vd Takashi Yamanouchi i ett pressmeddelande. 

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!