Mazda CX-5

Mazda CX-5 – direktrapport från provkörningen

Hans Hedberg är på Island och provkör Mazda CX-5 som enda svenska biltidning och dessutom innan den officiella världspremiären!

Hej Hans! Var är du någonstans?

– Jag är på Hvalfjörður på Island och provkör Mazda CX-5. Vi är de enda svenskarna på plats och det är spännande.

Herregud vilket ortsnamn! Men berätta om CX-5, vad är det för bil?

– Det är Mazdas helt nya crossover som de plockat ner sin nyutvecklade Skyactiv-teknologi i.

Vad är Skyactiv för något?

– Det är ett samlingsnamn på teknik som berör utvecklingen kring motor, drivlina, chassi och kaross, i princip hela bilen alltså.

Det låter ju som hela bilen…

– Ja i princip. Mer om det kan du läsa i nummer 20 där Ulf Laveborg berättar mer exakt om tekniken, men nu ska du få höra om CX-5!

Ja berätta, det är alltså Mazdas nya crossover?

– Precis, den kommer ha sin världspremiär på Frankfurtmässan nu i september och de bilarna vi kör nu är förseriebilar som fortfarande har kamouflagetejpen kvar. Man märker en del som behöver finjusteras innan det blir en helt färdig produktionsmodell, till exempel hårdplast på vissa detaljer.

Vad blir det för motorer?

– Den vi kör just nu är avsedd för ryska marknaden med 150 hästar, Sverige-versionen kommer få 160 hästkrafter och en diesel i Skyactiv-D med 175 hästkrafter och 420 newtonmeter. Trots crossoverstuket väger CX-5 inte mer än 1 500 kilo och då räcker de motorerna till mer än väl. Dieseln är riktigt varvvillig!

Vad tycker du om CX-5 så här långt?

Det finns ju en del att göra och det är bra att de har ett litet tag på sig att fixa till det sista innan världspremiären. Spännande med ny teknik, Skyactiv-växellådan är helt förnämlig att hantera. Den är sportig på gott och ont, den är lite stum och hård i chassit.

När får vi se mer av CX-5?

– I nummer 20 som hamnar i prenumeranternas brevlåda 14 september och i butik den 15, om man inte åker till världspremiären på Frankfurtmässan så klart. Till Sverige kommer CX-5 i månadsskiftet mars-april 2012.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!