110802-mazda-cx-5-premiär

Mazda CX-5 smygpremiär!

Mazdas crossover CX-5 ska egentligen få sin världspremiär på Frankfurtsalongen i september men vi kan redan nu visa upp Mazdas nya crossover-utmanare.

Mazda CX-5 vill som många andra biltillverkares produkter hinna före Frankfurtmässan. Anledningen är att motorvärlden kommer svämma över av nyheter i september och då är det lätt att försvinna i informationshavet. 

Därför tar Mazda det säkra före det osäkra och släpper Mazda CX-5, den bil som ska ge BMW X1 och Subarus kommande modell Impreza Outback en omgång. Storasyster CX-7 har tidigare gett Mazda stora framgångar framför allt på USA-marknaden.

Bland nyheterna i CX-5 hittar vi att samtliga uppfinningar från Skyactiv letat sig ner i bilen. Skyactiv är Mazdas ”miljö- och säkerhetsprogram”, där de senaste uppfinningarna från företaget letar sig ner. I fallet CX-5 betyder det nyutvecklade motorer, växellådor och chassi. 

Först ut på Europa-marknaden hittar vi en två-liters bensinmotor och två versioner av Mazdas 2,2-liters dieselmotor. Motorerna är miljöbilsklassade och släpper inte ut mer än 120 gram koldioxid per kilometer. Om inte alltför mycket ändras på motorerna innebär det att bensinaren får 160 hästkrafter. Än vet vi inte alltför mycket om effektsiffrorna i dieslarna men man får anta att förbrukningen inte överstiger 0,5 liter per mil om man vill vara med och slåss om miljöbilskunderna.

CX-5 känns igen från konceptet Mazda Minagi som vi skrev om efter bilsalongen i Genève för några månader sedan, och linjerna har alltså gjorts klara för produktion. 

Planerad försäljningsstart för Sverige är tillsammans med resten av Europa satt till början av 2012.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!