090416-mazda-hybrider Foto: bf2089-024690 / © Blue Fish Productions 2007

Mazda gör helt om – hybrider kommer trots allt

Mazda har tidigare uttryckt sin misstro mot hybrid- och ellösningar i produktionsbilar. I stället har man sagt att effektiv dieselteknik och viktbesparingar är Mazdas melodi. Nu säger Mazdas vd Takashi Yamanouchi att hybrid- och elbilar kommer om några år.

”Vi gör ingenting som inte är zoom-zoom”. Så lät det när Detroit News talade med Jim O’Sullivan, chef för Mazdas nordamerikanska del i samband med Detroitsalongen tidigare i år. Med det menade O’Sullivan att el- och hybridlösningar inte fanns i Mazdas planer. Fokus skulle i stället läggas på viktbesparing, vätgas och snålare motorer.

Nu har japanerna uppenbarligen tänkt om. När Automotive News talade med högsta hönset, Mazdas vd Takashi Yamanouchi, förklarade han att Mazda kommer att ha flera el- eller hybridbilar i modellutbudet senast 2015. Han ville inte säga när de första bilarna ska lanseras, men det blir förmodligen tidigare än så. Yamanouchi avslöjade dessutom att Mazda inom kort ska lansera en ny flotta av snåla bensin- och dieselmotorer. De nya bensinmotorerna ska vara lika snåla som dagens dieselmotorer och de nya dieslarna ska uppnå samma bränsleekonomi som konkurrenternas hybridbilar. De nya motorerna ska visas redan på höstens bilsalong i Tokyo.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!