060110_kabura Foto: Mazda

Mazda Kabura nu i Detroit

Tidigare har vi visat Mazdas skiss på sportbilen Kabura. Nu är den verklighet och finns på Detroitsalongen. Det blir Mazdas tredje sportibl på kort tid.

Mazda förefaller vara på hugget igen. Nya Miata och Mazda 6 MPS (Mazda Performance Series) är om inte annat bevis för det.

På Detroitsalonngen som pågår just nu visar de konceptbilen Kabura. en sportcoupé som lånat en hel del chassidelar från just Miata. Motorn sitter fram och driften sker via bakhjulen. Kabura är dock något större än Miata, men samtidigt mindre än RX-8.

Under motorhuven, som delvis är av galas, sitter en tvåliters motor.Kabura har plats för fyra personer, men de sitter inte i klassisk 2+2 position utan istället i 3+1. Mazda menar att de flesta ändå bara har med sig en eller två passagerare varför den fjärde sittplatsen sällan används. Därför är passagerarsätet   flyttat framåt (samtidigt som bland annat handfacket försvunnit) så att passageraren bak får bättre benutrymme. Det fjärde sätet är ett nödsäte bakom förarstolen. Båda bakstolarna går att fälla ner i golvet så att ett plant lastgolv bildas.

När framdörren på höger sida öppnas är det bara att trycka på en knaåå så försvinner ”bakdörren” helt och hållet in i ett fack och det är fritt fram att ta sig till baksätet.

Det är tanken att Kabura ska bli en billig sportcoupé när den går i produktion, och det kan du räkna med att den gör! I fjol visade Mazda Crossport som koncept i Detroit, i år står dess uppföljare CX7 där som produktionsbil.

Kabura är ett japanskt ord som kommer från Kabura-ya, vilket är beteckningen på den vinande pil som förr markerade starten för striden på slagfältet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!