081118-ford-mazda-aktier

Mazda köper Mazda-aktier av Ford

Mazda Motor Corporation köper tillsammans med flera av företagets strategiska affärspartners en större del av de Mazda-aktier som Ford Motor Company innehar.

Ford och Mazda har samarbetat i närmare trettio år sedan amerikanerna köpt en del av Mazda-aktierna under japanernas finansiella kris i slutet av 1970-talet.

Nu går aktierna motsatt väg. Mazda, tillsammans med affärspartners, köper tillbaka en stor del av Fords aktier. Ford kommer därmed bara ha drygt 13 procent av aktierna till sitt förfogande, i stället för 33,4 procent som tidigare.

Det strategiska samarbetet mellan de båda företagen kommer dock att fortsätta.

– Försäljningen av Mazda-aktier från vår partner Ford kommer inte att resultera i någon förändring av Mazdas strategiska inriktning och vi kommer att fortsätta att öka samarbetet med Ford när det gäller produktutveckling och andra kostnadsbesparande åtgärder. Vi vill fortsätta vårt strategiska samarbete med Ford när det gäller de joint ventures som redan finns, liksom när det gäller samarbete angående framtida plattformar och drivlinor, säger Mazdas chef, Hisakazu Imaki.

– Detta avtal ger Ford möjlighet att öka kapitalet, vilket hjälper oss att finansiera vår produktutveckling. Samtidigt tillåter avtalet Ford och Mazda att fortsätta vårt framgångsrika strategiska samarbete på bästa sätt för båda företagen, säger Ford-chefen Alan Mulally.

Enligt uppgift inbringar aktieförsäljningen motsvarande 4,3 miljarder kronor till Ford.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!