081023-mazda-köper-mazda

Mazda köper Mazda och Renault köper Chrysler

Nu vill Mazda äga mer av Mazda. Japanska Mazda Motor planerar att köpa tillbaka hälften av de aktier Ford ska sälja. Samtidigt har Renault-Nissan anmält sitt intresse för 20 procent av Chrysler.

Japanska medier rapporterar att Mazda vill köpa tillbaka delar av det egna företaget. Ekonomiskt kristyngda Ford äger i dagsläget 33,4 procent av aktierna i Mazda. Nyligen stod det klart att Ford planerar att sälja 20 procent av Mazda-aktierna för att förbättra finanserna. En försäljning av aktierna skulle enligt uppgift tillföra omkring 800 miljoner dollar till den allt för magra Ford-kassan. Nu verkar det som att en del av aktierna redan har hittat sin köpare. Mazda sägs vara intresserade av tio procent, medan resten ska gå till ett antal olika företag.

Minst lika krisdrabbat som Ford är Chrysler. De senaste dagarna har det spekulerats vilt om Chryslers framtid. Det mesta har handlat om ett samgående med GM. De senaste uppgifterna säger dock att Chrysler kan komma att delas upp mellan flera olika företag. Detroit News rapporterar att den japansk-franska alliansen Renault-Nissan har anmält sitt intresse för 20 procent av aktierna i Chrysler.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!