090720-mazda-toyota-hybr Foto: David Dewhurst / Copyright 2008 Dewhurst Photography All Rights Re

Mazda lånar hybridteknik av Toyota

De japanska biltillverkarna Mazda och Toyota kan vara på väg att inleda ett hybridsamarbete. Insiderkällor säger till japanska Nikkei att Toyota ska förse Mazda med hybridteknik som ska resultera i en Mazda-hybrid år 2013.

Mazda och Toyota för diskussioner om ett eventuellt hybridsamarbete. Det uppger den japanska affärstidningen Nikkei som har talat med två källor som är insatta i förhandlingarna. Enligt Nikkei är de båda biltillverkarna i slutskedet av förhandlingarna och samarbetet kan komma att offentliggöras inom kort. Uppgifterna i Nikkei fick Mazdas aktiekurs att rusa med 12,4 procent i slutet av förra veckan.

Enligt Nikkei innebär samarbetet att Toyota ska förse Mazda med batterier, motorer, kontrollenheter och andra komponenter som är vitala i Toyotas hybridsystem. Delarna ska sättas i en ny Mazda-modell som lanseras 2013 med ett försäljningsmål på 100 000 bilar per år. Det skulle motsvara cirka åtta procent av Mazdas totala försäljning.

Hybridbilarna har otvivelaktigt fått ett starkt fäste på den japanska bilmarknaden. Honda Insight och Toyota Prius har blivit riktiga storsäljare sedan de nya modellerna lanserades tidigare i år. Mazda lyser dock med sin frånvaro i hybridsegmentet sedan de har satsat på dieselmotorer, viktminskning och vätgasforskning. I våras berättade dock Mazdas vd Takashi Yamanouchi att företaget kommer att ha flera el- och hybridbilar i modellutbudet senast 2015, utan att avslöja några detaljer. Kanske är det genom ett samarbete med Toyota Mazdas hybridexpansion ska bli möjlig.

Toyota har redan ett samarbete med Nissan som använder Toyotas hybridsystem i Nissan Altima Hybrid som säljs i liten skala i USA. Flera analytiker tror att Toyota kan komma att dela med sig av hybridtekniken till fler biltillverkare. De framgångsrika lanseringarna av Honda Insight och Toyota Prius anses ha höjt ribban för andra biltillverkare att slå ta fram konkurrenskraftiga hybridsystem. Kohei Takahashi, analytiker på JP Morgan, tror att mycket få biltillverkare har resurser att utveckla hybridsystem. Därför är det troligt att ett flera kommer att vända sig till Toyota.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!