100805-mazda-mx-5-lättare

Mazda MX-5 ska banta

Ni som tycker att nuvarande Mazda MX-5 är lite för tjock om midjan har mycket att se fram emot. Mazda har nämligen kommit fram till samma sak och bestämt att nästa MX-5 ska bli lika liten och lätt som original-Miatan.

       Nya detaljer om nästa Mazda MX-5 har läckt ut på nätet via brittiska Autocar. Det verkar som att Mazda har lyssnat på de kritiska röster som har hävdat att nuvarande MX-5 är för stor och tung för att vara en värdig arvtagare till Miata. Enligt Autocar har Mazda-folket reviderat hela MX-5-projektet och kommit fram till att nästa generation MX-5 måste bli betydligt lättare och mindre än den nuvarande för att inte riskera att glida ifrån originalkonceptet.

Original-Miatan utvecklades med en målvikt på 1 000 kilo. När nuvarande MX-5 ställer sig på vågen visar den närmare 1,2 ton men dess uppföljare ska alltså inte väga mer än 1 ton. Även under motorhuven ska MX-5 gå tillbaka till sina rötter. Den nuvarande uppställningen med 1,8- och 2,0-litersmotorer byts mot Mazdas nya SKY-G-motorer på 1,6 och 1,8 liter. Nästa generation MX-5 ska lanseras 2012 och då blir en sexstegad manuell låda blir standard men en nyutvecklad dubbelkopplingslåda ska ansluta tillvalslistan ett år senare.

Designmässigt uppges MX-5 bli den absolut sista modellen som ritas enligt Mazdas Nagare-principer. Mazdas designchef i Storbritannien, Peter Birtwhistle, har tidigare sagt att Nagare-formerna är på väg bort till förmån för en mer premiuminriktad design som ska presenteras i höst.

På bilden ses konceptbilen Mazda MX-5 Superlight Version.

Läs mer

Test och provkörningar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!