070326_mazda

Mazda satsar på etanol och hybrid

Utsläppen av koldioxid måste minska. Alla måste dra sitt strå till stacken och Mazda har nu presenterat sina långsiktiga framtidsplaner.

För att koldioxidutsläppen ska minska krävs ansträngningar från regeringar, den globala bilindustrin, energiföretag, underleverantörer och konsumenter. Mazda Motor Corporation tänker fördjupa sitt samarbete med Ford för att kunna skapa positiva synergieffekter. Samtidigt utvecklar biltillverkaren ett eget hybridsystem för vätgas. Tanken är att vätgasen ska kombineras med förbränningsmotorer. Detta är en utveckling som tar lång tid, därför kommer flera teknologier att användas på vägen mot målet.

Under 2008 kommer leasningsverksamheten av Mazda5 Hydrogen RE Hybrid i Japan att utökas. Detta specialfordon har en elmotor samt en rotationsmotor (wankelmotor) som kan gå på vätgas eller bensin. Räckvidden ökar till 20 mil och effekten ökas med 40 procent jämfört med de Mazda RX-8 RE Hybrid som redan idag körs på japanska vägar.

2008 blir även det år då Mazda ökar användandet av lättviktismaterial som kolfiber och bioplaster i bilarna. Något som inte bara lär ge lägre förbrukning, utan förhoppningsvis även ökad körglädje.

Ett motoravstängningssystem, kallat Smart Idling Stop System (SISS) introduceras på den japanska marknaden 2009. Detta system stänger av motorn vid till exempel rödljus eller stopp i köer.

Intressant för svenskt vidkommande är att Mazda under detta år också kommer att lansera flexifuelmotorer, för etanolbränslet E85, på de nordeuropeiska marknaderna.

Vidare satsar Mazda, som så många andra, på att introducera diesel i Nordamerika. Vid nästa decennium kommer Mazdas nya automatlådor som ska ge finfin bränsleekonomi. Om det rör sig om robotiserade manuella lådor, som i till exempel Citroën C4, är ännu inte känt. 

Mazda tror också på sina wankelmotorer, dessa ska få högre effekt men lägre förbrukning under nästa decennium. Detta mål verkar svårt att nå, men med en dåres envishet håller Mazda fast vid wankelmotorn. För oss bilister är det trevligt att åtminstone en tillverkare erbjuder denna udda motortyp.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!