100830-mazda-shinari

Mazda Shinari – Kodo ersätter Nagare

Möt Mazdas nya linjer. I Milano premiärvisades under måndagen den nya konceptbilen Shinari. Den långsträckta coupén med fyra dörrar lär inte ta sig till produktion men för designen gäller det motsatta.

 Tidigare i somras blev det känt att Mazda byter designinriktning. Det tidigare designspråket Nagare, som har synts på många uppmärksammade konceptbilar, slopas under styret av den nye designchefen Ikuo Maeda. Nu visar Mazda det första smakprovet på det nya designspråket Kodo. Konceptbilen premiärvisades på måndagen i Milano och kommer att visas ännu en gång i Paris i oktober.

Kodo betyder ”själ och rörelse” och är namnet på de nya former som ska prägla Mazdas nya modeller under de kommande åren. Invändigt är konceptbilen Shinari en fyrsitsig fyrdörrarscoupé enligt rådande trend. Men det är inte så viktigt. Vi vänder i stället fokus mot karossen som enligt Mazda ska ge en fingervisning om hur deras kommande modeller kommer att se ut. Desigspråket Kodo är resultatet av ett samarbete mellan Mazdas designstudior i USA, Tyskland och Japan och är i sanningens ord inget jättekliv från Nagare. Den stora munnen i fronten och de svepande karossidorna finns kvar.

Mazdas amerikanske designchef Derek Jenkins avslöjade intressant nog vid premiärvisningen av Shinari att Mazda siktar på att konkurrera med Audi och BMW.

– Vi vill spela i samma liga som BMW och Audi, i fråga om passform och finish vill vi ligga på samma nivå, sade Jenkins till Automotive News.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!