Mazzanti Evantra V8 Foto: Gianclaudio Romano

Mazzanti Evantra V8 – Italiens nya supersportbil

Efter att ha presenterats ”på papperet” förra året har vi här och nu äkta vara. För ett par dagar sedan var det världspremiär och avtäckningen i Monaco för Mazzanti Evantra V8. 711 hästkrafter, 848 newtonmeter och 0-100 km/h på 3,2 sekunder.

I Italien råder det visst brist på supersportbilar. Därför har ännu en sett dagens ljus, nämligen Mazzanti Evantra V8 som vi skrev om redan i slutet på 2011. Men det är först nu som avtäckningen har ägt rum och därmed är bilen officiell på riktigt.

 Evantra byggs av Mazzanti Automobili i italienska Toscana. Namnet Evantra är hämtat från etruskernas gudinna med samma namn som stod för odödlighet. Etruskerna var ett folkslag som bebodde bland annat trakterna kring Toscana årtusendet före Kristus födelse.

 Mazzanti Evantra är förhållandevis ett lättviktsbygge med sin tjänstevikt på 1300 kilo. Vikten har kunnat hållas nere med hjälp av aluminium i flera komponenter, kolfiber i karossen och chassi utfört i den lätta men samtidigt väldigt starka legeringen krom-molybden.

 Hjärtat i Evantra är en V8 på 7,0 liter som utan någon överladdning ger 711 hästkrafter och 848 newtonmeter. Motorn är alltså inte densamma som när bilen presenterades senast. Då hade man för avsikt att trycka ned en rak sexa med dubbelturbo med färre hästkrafter.

Till motorn kan man välja antingen en sexväxlad manuell eller sekventiell låda som skickar vidare motorns kraft till bakhjulen som mäter 20 tum på höjden och 305 millimeter på bredden. Bakom dessa sitter 360 millimeter Brembo-skivor som greppas av fyrkolvsok. Fram mäter skivorna 380 millimeter och oket innehåller sex kolvar.

 0-100 km/h går på 3,2 sekunder och toppfarten ligger norr om 350 km/h.

 Utseendet hos Evantra kommer det säkerligen att tvistas om. Men Mazzanti har låtit funktion få större utrymme än form, det vill säga aerodynamiken har varit i fokus vid utvecklingen av den 4,33 meter långa och 1,96 meter breda bilen.

Ta nu ett titt på bildgalleriet nedan. Faller du för Mazzanti Evantra?

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!