070315_pullman

MB S 600 Guard Pullman: Skrytmercan nummer ett

Världens bästa bil för världens viktigaste personer. Traditionen med Mercedes specialskyddade bilar för kungar, presidenter och Very Important Persons fortsätter.

Limousinen Mercedes-Benz S 600 Guard Pullman bygger på Mercedes S 600 L Guard - den armerade versionen av den ”ordinära” toppmodellen. Specifikt för Pullman är bland annat ytterligare utsträckt axelavstånd och armering i skyddsklass B6/B7. Armeringen av karossen görs i en särskild monteringsfabrik som enbart jobbar med den här typen av specialbyggen. Bilen är skottsäker mot handeldvapen, lättare militära automatvapen och klarar handgranatexplosioner på nära håll. Däcken är punkteringssäkra, bränsletanken är självtätande och brandsläckningen fungerar automatiskt.

Inredningen utformas individuellt efter kundens önskemål. Avdelningen som kallas baksäte, men som närmast bör betraktas som ett mindre vardagsrum, är separerat från chauffören med en skiljevägg. Fyra bekväma fåtöljer står parvis vända mot varandra med arbetsbord emellan. Internetuppkoppling och det mesta i infotainmentväg ingår i grundutrustningen, och enligt Mercedes kan den lyxiga limousinen användas som ett ”diskret mötesrum där de åkande har allt under kontroll hur än situationen är”.

Skulle situationen trots allt kräva en flykt lär 5,5-litersmotorn med tolv cylindrar kännas betryggande, trots bilens okänt höga tjänstevikt. Effekten är på 517 hästkrafter och vridmomentet på 830 Nm.

Mercedes State Pullman Limousine börjar levereras i slutet av 2008.

Fotnot: Mercedes började bygga bepansrade bilar i slutet av 1920-talet och har blivit tjänstefordon för ett antal namnkunniga kungar, påvar och förbundskanslers sedan dess. Namnet Pullman kommer dock från American Pullman Palace Car Company som byggde sovvagnar till järnvägsföretag.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!