090430-mcdonalds-elbilar

McDonalds bygger nät för laddning av elbilar

Snart invigs den första laddstolpen för elbilar vid en av McDonald’s restauranger. Tanken är att elbilsägare ska kunna snabbladda sina bilar samtidigt som äter och fyller på sina egna batterier.

 Är vägrestaurangerna framtidens bensinmackar? En av fördelarna med elbilstekniken är att tillgängligheten för att fylla på med energi blir bättre. Nya aktörer kan konkurrera med traditionella tankställen. En av de nya aktörer som är först ut med att erbjuda laddning för elbilar är McDonald’s. Snart invigs den första laddstolpen för elbilar vid en av McDonald’s-restaurangerna i Stockholmsområdet, uppger webbtidningen CSRipraktiken.se. Den långsiktiga planen är att flera av McDonalds restauranger längs med de stora motorvägarna ska ha laddstolpar.

Satsningen är ett samarbete mellan McDonald’s och Svenska Elföretagens forsknings- och utvecklingsbolag (Elforsk) och genomförs bland annat för att testa och utvärdera systemet med olika laddstationer och betalningslösningar.

– Det här är ett sätt för oss att stödja en utveckling mot fler elfordon i Sverige.  Tanken är ju att våra gäster ska kunna snabbladda sin elbil under den tiden man är inne hos oss och äter. Just tillgängligheten av laddstolpar där man naturligt stannar med sin elbil är det som kommer efterfrågas av användarna tror Elforsk, säger Petra Dahlman, CSR-ansvarig på McDonald’s till CSRipraktiken.se.

Det återstår att se hur mycket det kommer att kosta att få en hamburgare och ett fulladdat batteri. Det verkar heller inte vara känt hur snabbt batterierna ska laddas. Laddstolparna ska dock ha uttag för både vanlig och snabb laddning. Visionen är att man ska kunna hålla minst lika hög snitthastighet i en elbil som i en vanlig bensin- eller dieselbil. Genom att kombinera ätandet och laddandet slipper man de tidsödande stoppen på bensinstationer.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!