McLaren 600LT officiell med låg vikt och hög effekt

Så har då McLaren presenterat det senaste i sin så kallade Sport Series-klass, som dessutom är det längsta, starkaste och snabbaste i densamma. Här är McLaren 600LT.

McLaren fortsätter att pumpa ur sig nya modeller och modellversioner. Sprillans nya 600LT, som har premiär i dag, är sett till modellnamnet en ny modell men är egentligen mer av en ny modellversion i och med att den är baserad på nästinstegaren 570S som nu har några år på nacken.

600LT är som namnet antyder en Longtail-version, det vill säga en förlängd version, i det här fallet 75 millimeter längre än 570S (som även finns som 570S Spider) tack vare nya karossdetaljer i kolfiber, exempelvis ny frontsplitter, förlängd diffusor och fast vinge. Det är för övrigt McLarens fjärde Longtail-bil genom tiderna. Första Longtail-kärran var McLaren F1 GTR Longtail som körde på tävlingsbanorna under 1990-talet.

LÄS MER: Vi kör McLaren 570S

Mer kolfiber och andra lättviktsdetaljer, bland annat kolfiberstolar som i McLaren P1, har sänkt vikten hos 600LT till 96 kilo under den som 570S besitter. 1 247 kilo anger McLaren som torrvikt. Flertalet av detaljerna är också till för att göra luftströmningarna runt bilen i högre farter så optimala som möjligt. Bland annat har marktrycket ökat rejält.

Motorn är McLarens väl använda 3,8-liters V8 som i det här fallet ger 600 hästkrafter (därav 600 i modellbeteckningen) och 620 newtonmeter. Det är 30 hästkrafter och 20 newtonmeter mer än i 570S.

Hur snabb 600LT är vet vi inte. Det enda vi vet är att den är snabb. 570S, som alltså väger mer och har lägre effekt, gör 0-100 km/h på 3,2 sekunder. Räkna med att ett par tiondelar kan kapas på den tiden.

LÄS MER: Vi kör McLaren 570S Spider

Knappt 2,2 miljoner kronor kostar McLaren 600LT i Storbritannien. Det är några hundratusen mer än vad en 570S kostar. I priset ingår även en bandag för McLaren-förare.

Produktionen sätter igång i oktober 2018 och ska pågå i ungefär tolv månader, därefter är det slut. Det blir alltså en begränsad upplaga, men McLaren verkar inte ha bestämt sig för en exakt siffra (ännu).

LÄS MER: Vi kör McLaren 720S

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!