090417-mclaren-dennis

McLaren satsar på personbilar

Stora förändringar väntar för McLaren. Under gårdagen meddelade Ron Dennis, tidigare stallchef för McLarens F1-team, att han ska ta över som vd i McLaren Automotive. McLarens personbilsdel ska bli ett helt eget företag och nya supersportbilen P11 ska lanseras 2011.

I början av året meddelades något oväntat att McLarens F1-chef Ron Dennis skulle sluta som stallchef. Det sades att han skulle koncentrera sig på andra delar av företaget. Mycket mer än så fick vi inte veta. När Ron Dennis under gårdagen höll presskonferens avslöjade han inte bara att han ska ta över som vd för företagets personbilsdel – McLaren Automotive – det blev även känt att företaget ska genomgå radikala förändringar framöver.

Först och främst ska McLaren Automotive dra sig ifrån resten McLaren Group och bli helt självständigt. Planen är att McLaren ska bli ett sportbilsmärke att räkna med, kanske till och med en stark konkurrent till Ferrari. En produktion om 1 000 bilar om två år är målet, 2015 hoppas man kunna tillverka 4 000 bilar årligen. Brittiska motormagasinet CAR uppger att McLaren planerar att ha en modellflotta som utgörs av tre sportbilar, varav den omhuldade P11 ska vara flaggskeppet. Nyhetsbyrån Reuters uppger att Credit Suisse har anlitats för att hjälpa till med insamlingen av nytt kapital till McLaren Automotive. Enligt Ron Dennis ska 250 miljoner pund, cirka tre miljarder kronor, pumpas in i det omstrukturerade företaget. Han talar dessutom om en helt ny fabrik i Storbritannien som kan ge uppemot 800 nya arbetstillfällen.

Efterföljaren till legendariska McLaren F1 har fastnat på åtskilliga spionbilder sedan en tid tillbaka. Den senaste tidens ekonomiska oro ser Ron Dennis inte som något problem för den kommande supersportbilen som går under namnet P11. Dennis är övertygad om att läget kommer att ha vänt när det är dags för lanseringen som är schemalagd till 2011. Han ville inte avslöja något om resten av McLaren-bilarna, bara att McLaren-bilarna ska tillverkas i lägre volymer och vara dyrare än sina italienska konkurrenter.

Senast McLaren P11 fångades på bild befann den sig mitt i en karavan av svenska kombibilar bland de norrländska snödrivorna. Obekräftade uppgifter säger att P11 ska få sin kraft från en AMG-motor på 6,2 liter fördelat över åtta cylindrar i V-formation. Effekten lär hamna omkring 550 hästkrafter. Tillsammans med en sekventiell låda lär bilen hänga av det mesta eftersom P11 ska bli lättare än de flesta konkurrenter.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!