080116-minicat-air-car

MDI:s luftdrivna bil nära produktion

Det låter för bra för att vara sant – en bil som drivs av något som finns överallt och som aldrig kommer att ta slut. Nu verkar det som att den omskrivna luftbilen ska börja tillverkas, med hjälp av Tata.

Den före detta Formel 1-ingenjören Guy Nègres företag Moteur Development International (MDI), har arbetat med projektet sedan tidigt 1990-tal. Teknikens Värld skrev om den för sex år sedan, vilket du kan läsa om här. Nu ser det ut som att drömmen äntligen kan bli verklighet. Med finansiell hjälp från indiska Tata Motors kan bilen börja tillverkas i förserie-exemplar redan i år. Tata uppges ha skjutit till nära 30 miljoner dollar till det minst sagt okonventionella projektet.

Guy Nègres luftbil har väckt mycket uppmärksamhet i världen. Den har visats i flera olika varianter. Minicat (bilden) är gjord enbart för stadskörning, medan Citycat ska kunna tas på lite längre turer eftersom den även utrustas med en diesel- eller etanoltank. Annars är tanken att bilen ska kunna drivas framåt enbart av kraften från en liten elmotor och den komprimerade luften.

MDI:s grundtanke med projektet är att tillverka en miljövänlig bil till ett lågt pris, med låg driftskostnad och tillräcklig räckvidd. Huruvida dessa planer krockar med Tatas nyligen introducerade Nano är svårt att säga. Med en förmodad prislapp på 6 000 dollar (motsvarar 38 000 kronor) blir MDI:s bil i alla fall betydligt dyrare än Nano som ju är världens billigaste bil.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr! Köp nu!