Megabilen Toroidion 1MW – ”Finlands Koenigsegg”

För ett tag sedan skrev vi om en finsk firma som tänker presentera en megabil likt Koenigsegg One:1. I dag har presentationen ägt rum nere i Monaco – här är Toroidion 1MW med en (?) elmotor på 1 360 hästkrafter.

2011 bildades det finska företaget Toroidion med avsikt att utveckla en elektrisk drivlina som var tänkt att vara konkurrenskraftig vid Le Mans 24-timmarstävling. Grundaren är Pasi Pennanen med 20 års erfarenhet av bilbyggande i bagaget.

I dag visade Toroidion upp sin första bil i konceptform och man gjorde det på utställningen Top Marques Monaco där en massa lyxprodukter visas upp för tjocka plånböcker. Bilen bär namnet 1MW och går bara att tyda på ett sätt, nämligen ”en megawatt”. Just det, precis som Koenigsegg One:1 och Koenigsegg Regera är Toroidion 1MW en megabil med ett effektuttag på en megawatt, det vill säga tusen kilowatt. I hästkrafter räknat blir det 1 360. Där tar dock likheterna med Koenigsegg One:1 slut då 1MW är en renodlad elbil.

Utseendemässigt är det också oceaner av skillnader mellan Toroidion 1MW och Koenigsegg One:1. Den finska superelbilen är mer klassisk i linjerna, lite som om en italiensk karosserifirma har knackat fram den.

Klassiskt sportbilsutseende på insidan med bland annat vippbrytare.

Toroidion beskriver bilens prestanda som ”skalbar”. Lite osäkert vad som menas med det, om det är olika konfigurationer av drivlinan eller om de syftar på användbarheten. De beskriver nämligen 1MW som en bil som fungerar lika bra vid vardagskörning (köra runt i stan, som de formulerat det) som vid bankörning.

Något finländarna slår ett slag för att batterilösningen som ska vara snabba att byta ut, antagligen för att inte utgöra ett hinder vid exempelvis bankörning.

Mer än så här får vi inte reda på om Toroidion 1MW i dag. Inga prestandasiffror, viktuppgifter eller någonting. Bara att den är fullt gatlegal och att den är en finsk produkt från topp till tå då den ritas, utvecklas och byggs i vårt östra grannland.

När 1MW har genomgått fler test säger sig Toroidion vara beredda att bjuda på fler uppgifter.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!