071214-mer-biodiesel

Mer bio i dieseln

EU-kommissionen vill öka andelen biodiesel i vanlig diesel. I början av nästa år införs ett direktiv som avser att öka användningen av biobränslen i Europa. Andelen biodiesel i vanlig diesel ska öka till tio procent.

Det slutgiltiga målet för EU-kommissionens direktiv är satt till 2020. Då ska 20 procent av Europas energi komma från förnyelsebara källor. För att nå det målet spelar biodieseln en stor roll, så stor som tio procent. EU-kommissionen första mål är att i slutet av december 2010 ska alla medlemsländer ha tio procent biodiesel i den vanliga dieseln. Efter det kommer nya åtgärder vartannat år för att nå det slutliga målet 2020.

I direktivet ska medlemsländerna uppmuntras att stödja inhemsk produktion av biobränslen. Det finns dock stor oro för att EU-kommissionens förslag kan bidra till att utvecklingsländer dräneras på råvaror som används i framställningen av biobränslen. För tillfället finns inga regler eller lagar som kan stoppa detta. Situationen är så oviss att till och med FN inte är helt positivt till användningen av biobränslen. Enligt en FN-rapport är det viktigt att vi så snart som möjligt går över till andra generationens biobränslen, som framställs av bland annat avfall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!