090109-klimat-väglag

Mer halka i framtiden

Betydligt mer ishalka i mellersta och norra Sverige. Det är vad vi har att vänta oss i framtiden. Klimatförändringarna kommer att innebära stora förändringar för väglaget i Sverige, visar en studie från SMHI.

Det är inte bara smälta polarisar och höjd havsnivå som kan bli resultatet av klimatförändringarna. Även de svenska bilisterna kommer att påverkas. Vissa får det bättre medan andra får det sämre, och framförallt halare. Det är logiskt att väglaget förändras i takt med att klimatet gör det. Enligt en studie från SMHI finns det risk för att det bli halare på merparten av de svenska vägarna, rapporterar SR – Ekot.

I mellersta och norra Sverige får vi enligt SMHI räkna med större halkproblem än i dag, medan södra Sverige får färre dagar med halkväder. SMHI:s klimatforskare har studerat antalet dagar då temperaturen ligger kring noll, då risken för halka är störst, och räknat på hur det kommer att se ut i framtiden.

De här riktigt kalla vinterdagarna som vi har i dagens klimat kommer att försvinna till ganska stor del. Temperaturen kommer oftare att ligga runt nollan eller till och med att det till större del blir plusgrader i en stor del av landet exempelvis i Norrland som i dag har ett ganska kallt vinterklimat med temperaturer som stadigt ligger på minussidan under flera månader, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI till SR – Ekot.

I södra Sverige kan man däremot se fram emot betydligt färre dagar kring nollstrecket. Därmed minskar problemen med halka. Men det är inte bara väglaget som är avgörande för trafiken. Forskarna räknar även med att den framtida nederbörden blir extremare med till exempel kraftiga skyfall.

Läs mer

Krönika

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!