071120-opel-zafira-2008

Mer kraft och sport i Opel Zafira 2008

Andra generationens Opel Zafira dök upp i mars 2005. Nu är det dags för en uppfräschande föryngring, både form- och motormässigt, inför modellår 2008.

Uppdateringen som Opel Zafira genomgår inför 2008 är både kosmetisk och mekanisk. Även om det inte är några större förändringar på utsidan så syns det att bilen har genomgått en lätt ansiktsbehandling. Framtill har strålkastarna fått ny optik och reflektorer. Det som syns mest är dock stötfångaren och frontspoilern som fått mer svepande linjer som fortsätter bak längs med sidokjolarna. De tidigare ribborna runt dimljusen har ersatts av tuffare rutnät. Bak på bilen kan man inte skönja några större förändringar förutom de nya bakljusen som nu interagerar bättre med övriga bilen.

Interiört genomgår Zafira en lättare översyn. Nya dekorer och paneler samtidigt som bland annat vreden till radio och klimatanläggning har fått kromringar. Infotainment-systemet som innehåller bland annat navigator, cd, dvd och mp3-funktioner har fått fler externa ingångar för till exempel iPod.

Zafiras populära stolsystem Flex7 är fortfarande standard på alla modeller.

Teknikmässigt är de största nyheterna nya motorer. Opel har valt att satsa på starkare motorer samtidigt som bränsleförbrukningen har sänkts. Nästa år finns det hela nio olika motoralternativ att välja mellan – från 1,6 CNG som körs på naturgas och ger 94 hästar till OPC med turbo och 240 hästar.

På bensinsidan är 1,6-liters Ecotec-motorn med 115 hästkrafter ny. Den ersätter nuvarande 1,6-litersmotorn med 105 hästkrafter. 1,6 Ecotec drar 0,7 liter per mil vid blandad körning, en förbättring med 4,3 procent jämfört med motorn som den ersätter. Mer kraft i motorn betyder också bättre prestanda. Toppfarten är nu 186 km/h (177 i nuvarande) och 0-100 går på 13,4 sekunder (14,2 i nuvarande).

På dieselsidan tar två nya oljebrännare plats. De befintliga motorer som får stryka på foten till förmån för dessa är 1,9-liters CDTI med 100 hästar samt 1,9-litersdieseln med 120 hästar. De två nya dieselmotorerna är 1,7 CDTI med 110 respektive 125 hästkrafter. Båda har common rail-teknik och underhållsfritt partikelfilter. Trots fler hästar och mer vrid (20 respektive 40 Nm mer) har bränsleförbrukningen minskat jämfört med nuvarande 1,9-litersmotorerna. De båda nya förbrukar 0,57 liter diesel per mil (ner fem procent jämfört med i dag) och släpper ut 152 gram koldioxid per kilometer.

På bilsalongen i Bologna i december visas nya ansiktslyfta Opel Zafira upp för första gången. Någon gång under februari 2008 kommer bilen att finnas tillgänglig hos de europeiska bilhandlarna.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!