100916-mercedes-a-klass-e Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes A-klass E-Cell snart i produktion

När Mercedes stoppar in elmotorer i sina bilar byter de också namn till E-Cell. Nu berättar Mercedes att lilla A-klass blir en E-Cell-bil och att produktionen startar senare i år.

På senare tid har Mercedes visat både supersportbilen SLS AMG och transportbilen Vito med namntilläggen E-Cell. De betyder att de har bytt sina vanliga förbränningsmotorer mot avancerade elditon. Nu är det tur för A-klass att göra samma sak. På Parissalongen blir det fysisk premiär för A-klass E-Cell som sätts i produktion senare i år.

Mercedes har varit noga med att påpeka att de tidigare visade elbilarna har varit precis lika praktiska som de vanliga modellerna. A-klass E-Cell ska inte vara något undantag. Även med en elmotor under motorhuven har A-klass fem dörrar, fem sittplatser och plats för 435-1 370 liter bagage, precis lika mycket som vanliga A-klass. Under den korta lilla motorhuven sitter en elmotor som levererar maximalt 95 hästkrafter och 290 newtonmeter. I vanlig vardagslunk skickar motorn ut 68 hästar till framhjulen. Är man ute efter fartsensationer så gör man bäst i att leta vidare, A-klass E-Cell behöver 14 sekunder på sig för att accelerera från 0 till 100 km/h. Toppfarten är elektroniskt begränsad till 150 km/h.

I golvet under kupéutrymmet ligger två litiumjonbatterier som ger bilen en räckvidd på knappt 200 kilometer. Efter att bilen har pluggats in i ett 230-voltsuttag får man vänta cirka åtta timmar för att få en laddning som räcker till 100 kilometer. Laddtiden kapas med hälften om bilen i stället pluggas in i en laddstolpe med 400 volt. Som tur är behöver man inte stå och titta på bilen för att se när den är fulladdad, laddstatusen kan övervakas med ett program i mobiltelefonen med vilket man även ska kunna starta klimatanläggningen.

De 500 bilar som ska tillverkas från och med senare i år kommer att leasas ut till europeiska kunder. Mercedes har inte berättat vad det kommer att kosta att köra en eldriven A-klass.

Läs mer

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!