080328-a-klass-facelift

Mercedes A-klass med facelift blir miljöklassad

På bilsalongen i Leipzig som drar igång 5 april ska Mercedes visa upp nya uppfräschade A-klass. Förutom nya detaljer både interiört och exteriört har alla motorer blivit snålare och den snålaste blir dessutom miljöklassad.

Mercedes A-klass är inte på sin andra generation. Första kom redan 1997 och bilen blev genast världsberömd efter att Teknikens Värld välte bilen i älgtestet. 2004 kom andra generationen och då hade bilen blivit lite svulstigare genom att växa på alla ledder.

Nu, fyra år efter den att den så kallade W169 (Mercedes internspråk) kom så är det dags för en lätt ansiktslyftning som innefattar ny front och bakparti samt ny interiör med omgjord mittkonsol och nya materialval.

Mer intressant är att Mercedes har jobbat för att sänka bränsleförbrukning på samtliga tillgängliga maskiner. Bland annat introducerar man start/stopp-teknik som minimerar tomgångskörningen i stadstrafik vilket sparar bränsle. De extra bränslebesparande modellerna går under namnet BlueEfficiency som med hjälp av lägre vikt, däck med lågt rullmotstånd, förändrad utväxling och effektivare generator sparar ytterligare droppar bränsle.

Start/stopp-tekniken kommer att vara tillgänglig i A150- och A170-modellerna.

Vill man köra en riktig snåljåp väljer man A160 CDI med 82 hästkrafter under huven. Den förbrukar endast 0,45 liter diesel per mil och släpper ut 119 gram koldioxid per kilometer, det vill säga under gränsen för miljöbilsklassning och därmed giltig för den statliga miljöbilsrabatten.

I slutet av sommaren dyker uppfräschade A-klass upp i bilhallarna som årsmodell 2009.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

70% rabatt på Teknikens Värld & 24 andra titlar! Se erbjudande!