Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes B-klass Electric Drive angör New York

Nu är det dags för Mercedes B-klass att lanseras i USA, dock bara i elektriskt utförande. På bilsalongen i New York visas B-klass Electric Drive som kommer 20 mil på en laddning.

Mercedes B-klass Electric Drive visades som konceptbil på Parissalongen i höstas men när den nu ställs ut på bilsalongen i New York är det i produktionsfärdigt skick, och det är egentligen bara lackeringen som skiljer bilarna åt. Konceptbilen var elektriskt blå medan produktionsbilen bara är… blå.

 Att B-klass Electric Drive premiärvisas i New York beror på att den blir den första och enda B-klassmodellen som lanseras i USA. Dessutom är den amerikanska elbilstillverkaren Tesla en stor anledning till att den eldrivna B-klassen har kommit till. Daimler-koncernen är delägare i Tesla sedan en tid tillbaka och Tesla sägs ha bidragit stort till utvecklingen av den eldrivna B-klassen.

 B-klass Electric Drive är till stora delar en helt vanlig B-klass men under golvet finns ett paket litiumjonbatterier med tillräcklig kapacitet för en maximal räckvidd på 20 mil. Om bilen pluggas in i ett 240-voltsuttag ska det inte ta mer än två timmar att få tillräcklig laddning för tio mils körning.

 Batterierna skickar kraft till elmotorn i fronten som levererar 134 hästkrafter och 310 newtonmeter som enligt Mercedes är att jämföra med en vanlig förbränningsmotor på 3,0 liter. 0-100 km/h ska gå på ”betydligt mindre än tio sekunder” och toppfarten är begränsad till 160 km/h.

 Den eldrivna B-klassen står just nu utställd på New York-salongen men försäljningsstarten i USA dröjer till början av 2014. Vi i Europa får vänta ännu längre än så, oklart exakt hur länge.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!