Mercedes bekräftar A-klass-baserad suv

Marknaden för små suvar växer så det knakar, samtidigt letar Mercedes ytterligare användningsområden för plattformen till nya A-klass. Därför det måhända naturligt att man nu bekräftar att en suv baserad på A-klass är på väg.

Nya Mercedes A-klass, som du kan läsa provkörning av i Teknikens Värld 16/2012 (i butik på torsdag!), kommer att dela sin bottenplatta med flera andra modeller inom den växande, och redan stora, Mercedes-familjen. Förutom vanliga A-klass i halvkombiutförande är även senaste generationen B-klass baserad på samma bottenplatta, och snart kommer även fyra-dörrarscoupén CLA, en slags ”mini-CLS” som vi redan sett som koncept. Dessutom ryktad en cabrioletvariant vara på väg.

Nu ska ytterligare en modell samsas på A-klass-plattformen – en suv. Bilen kommer passa in i storleksklassen under GLK i Mercedes-programmet och finna sina ärkerivaler i Audi Q3 och BMW X1 (även om den förmodligen blir mindre än den sistnämnda). 

Rykten säger att modellnamnet för den nya A-klass-baserade suven kan komma att bli GLA, och att motorprogrammet blir likartat det i vanliga halvkombivarianten av A-klass. Tillverkningen kommer att ske i Mercedes fabrik i Rastatt i Tyskland, jämsides med A-klass och B-klass. Fyrdörrarscoupén CLA kommer i stället att byggas i Ungern. 

Mercedes har sagt att de kommer satsa motsvarande knappt sex miljarder kronor i nya bilar i kompakt-segmentet under de kommande åren, i tillägg mot den nästan lika stora summa som redan satsats i utvecklingen av nya A-klass/B-klass. Efterfrågan på nya A-klass är dock stark, och sedan tillverkningen startade i juni har över 40 000 beställningar gjorts.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!