110620-ny-pavemobil

Mercedes-Benz bygger ny ”grön” påvemobil

Mercedes-Benz är i farten med att bygga en ny bil åt påve Benedictus XVI. När påven besöker Tyskland i september passar Mercedes-Benz på att ge honom en specialbyggd Mercedes ML med hybriddrift.

Den nya påvemobilen är beställd av Vatikanen själva, som sedan 80 år tillbaka använt bland annat Mercedes-Benz som påvemobil. Bilen ska primärt gå på elektricitet men eftersom påven vill kunna rivstarta när lusten faller på (eller vid händelse av ett attentat) lägger man in en vanlig bensinmotor också, skriver Dagens Industri. Räckvidden för elmotorn blir 30 kilometer i vinkvänlig fart. Benedictus XVI har i italienska medier kärt kallats för ”den gröne påven” efter att ha installerat solenergi i Vatikanen. Att det nu blir en delvis eldriven bil lär inte lugna de italienska rubriksättarna.

Ersättaren är liksom den förra påvemobilen en Mercedes-Benz ML. PR-mässigt kunde beställningen från Vatikanen inte komma lägligare. Den nya bilen ska inte bara levereras till påven i september, utan samma månad begår bilen officiell världspremiär på bilsalongen i Frankfurt. Då kommer det dock handla om en vanlig version.

Den skottsäkra ”ostkupan” på bilen lär vara kvar så att så många som möjligt ska få se Benedictus utan att för den delen kunna skjuta på honom. Kupan installerades efter mordförsöket på den förre påven Johannes Paulus II 1981 och har hängt med på olika bilar sedan dess. Den våghalsigare Benedictus XVI litar lite mer på Gud och har setts åka runt och vinka i en öppen Fiat.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!