081212-mercedes-bluezero

Mercedes BlueZero – nästa A- och B-klass?

Till skillnad från många andra har Mercedes inga planer på att överge bilsalongen i Detroit i januari. I ställer gör de en rejäl satsning och visar tre miljövänliga koncept, varav ett är en förhandstitt på nästa generation A- och B-klass.

Ett tag såg det ut som att bilsalongen i Detroit nästa månad skulle bli lika ödslig som den inställda Stockholmsmässan. Avhoppen kom i en strid ström och innefattade bland annat Nissan, Mitsubishi, Rolls-Royce och Ferrari. Mercedes har däremot inga planer att utebli. Till Detroit tar man bland annat en trio nya miljövänliga koncept. Tyska Autobild har fått tag i bilder och fakta.

Det första som visas är BlueZero E-Cell Concept. Som synes på datorillustrationerna är BlueZero E-Cell en relativt kompakt bil och påminner till formen ganska mycket om nuvarande A- och B-klass. Ryktet säger att konceptet är en förhandstitt på hur nästa generation A- och B-klass kan komma att se ut. Konceptbilen är, till skillnad från de flesta miljökoncept som visas nu för tiden, inte en hybrid. Bilen drivs enbart av elektricitet. Ett gäng lithiumjonbatterier förser en elmotor med den kraft som behövs. Effekten uppges ligga på 100 kW och 320 Nm i vridmoment. Eftersom det inte finns någon förbränningsmotor som backup blir räckvidden begränsad – endast 100 kilometer på en tvåtimmars laddning. Men det räcker ändå för de flesta storstadsresor.

En något mer uthållig lösning visas i BlueZero E-Cell Plus. Förutom batterierna och elmotorn finns även en förbränningsmotor som producerar energi till elmotorn, vilket höjer räckvidden till 600 kilometer. Motorn är samma trecylindriga bensinturbo som sitter i Smart-familjen. Konstruktionen liknar den som sitter i extremt omtalade och lika fördröjda Chevrolet Volt.

Den tredje varianten är F-Cell en vätgasbaserad lösning. Mercedes är lite snåla på detaljerna men uppger att den ska kunna leverera kraft som motsvarar Mercedes 2,0-liters dieselmotor som ger 136 hästkrafter och 320 Nm.

Lita på att nästa generation A- och B-klass, som väntas komma 2011-2012, levereras med minst en av ovan nämnda drivlinor.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!