100822-mercedes-cls Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes CLS avtäckt innan Paris-premiären

Efter flera omgångar med läckta bilder har Mercedes tagit saken i egna händer och visar nu upp nya CLS i helfigur. Ska den nya generationen bli lika dominerande som den förra?

Mercedes lanserade sin fyrdörrarscoupé 2003 och genast var det många andra tillverkare som fick brått att komma med ett motdrag. Volkswagen var snabbt ute med sin Passat CC, sedan kom Porsche med sin Panamera, därefter Aston Martin Rapide och alldeles nyligen anslöt Audi A7 Sportback till skaran av långsträckta, sportiga och eleganta coupémodeller med fyra dörrar. Nu är det Mercedes tur att svara. På Parissalongen i början av oktober visar Mercedes upp en ny generation av den stilbildande CLS som under sina sex år på marknaden har sålts i omkring 170 000 exemplar.

Mercedes är snälla nog att visa officiella bilder på nya CLS redan nu men dessvärre är munvädret förseglat när det gäller tekniken under det nya skalet. Däremot talar de sig gärna varma om designen. Mercedes har som synes valt att inte göra några radikala förändringar jämfört med original-CLS, den nya generationen är snarare förädlad och utvecklad. Den nya fronten, med den upprättstående och kraftiga grillen, känner vi igen från SLS AMG och de nya strålkastarna är fullspäckade med LED-teknik, bokstavligen. Mercedes har tryckt in hela 71 LED-lampor som sköter alla olika ljusfunktioner, allt från blinkers till helljus. Såsom modet föreskriver är LED-ljusen arrangerade för att ge CLS ett omisskännligt utseende.

Den svepande och coupéliknande profilen har finns bevarad på nya Mercedes CLS. Lång motorhuv, smala, karmlösa sidorutor och en taklinje som böljar ned mot bakluckan är designattribut som finns på såväl gamla som nya CLS. Den nya har dock blivit kraftigare över höfterna tack vare markerade hjulhus och de stora lövformade baklamporna som förstärker intrycket av att det är en stor bakdel på bilen. Bakdelen påminner starkt om konceptbilen Shooting Break och kanske kommer CLS att förvandlas till en halvkombi i sinom tid.

Invändigt är CLS strikt fyrsitsig och utförandet kan sägas vara en utveckling av interiören i E-klass. Interiören ger ett aningen flådigare intryck och vi noterar också att växelväljaren har flyttat upp på rattstången.

Mercedes delar ännu inte med sig av motorspecifikationerna men tidigare läckta uppgifter säger att nya CLS kan fås i följande versioner:

CLS 250 CDI (204 hk / 500 Nm)

CLS 350 CDI (265 hk / 620 Nm)

CLS 350 CDI 4Matic (265 hk / 620 Nm)

CLS 350 CGI (306 hk / 370 Nm)

CLS 500 BE (435 hk / 700 Nm)

CLS 500 BE 4matic (435 hk / 700 Nm)

CLS 63 AMG (544 hk / 800 Nm)

Test och provkörningar

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr