100305-mercedes-dieselhybrid Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes E 300 BlueTEC Hybrid kommer nästa år

Årets Genèvesalong innehåller ovanligt många nyheter och av dessa är nästan alla miljöinriktade. Mercedes passar till exempel på att premiärvisa sin första dieselhybrid. E-klassen kommer i dieselhybridutförande redan nästa år med en förbrukning på 0,41 l/mil.

 Nu börjar de hett efterlängtade dieselhybriderna komma närmare. Peugeot lanserar sin 3008 med en dieselmotor och en elmotor nästa år och nu är även Mercedes på gång. Bilsalongen i Genève är premiärarenan för E 300 BlueTEC Hybrid – Mercedes första dieselhybrid någonsin.

Mercedes planerar att få ut sin dieselhybrid före alla konkurrenter och därmed göra den till västeuropas första i sitt slag. Kombinationen av en 204 hästar stark dieselmotor på 2,2 liter och en elmotor på 20 hästkrafter ger en förbrukning på 0,41 l/mil och utsläpp på endast 109 g/km. E 300 BlueTEC Hybrid är en fullhybrid som kan köras enbart på el i farter upp till 35 km/h. Dieselmotorn stängs av så fort föraren släpper gasen i farter under 80 km/h och elmotorn arbetar då ensam för att hålla farten uppe. Så snart föraren gasar eller kommer upp i hastigheter över 85 km/h startas dieselmotorn och driver bilen framåt. När föraren bromsar arbetar elmotorn som generator och omvandlar rörelseenergi till el som lagras i litiumjonbatterierna. Ett sedvanligt start/stopp-system hjälper också till att hålla nere förbrukningssiffrorna.

Alla komponenter som ingår i hybridsystemet, inklusive batterierna, är inpackade i motorrummet och inkräktar därmed inte på vare sig kupé- eller bagageutrymmet. Enligt Mercedes är sluttesterna igång för fullt och lanseringen sker någon gång under 2011.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!