100220-mercedes f 800

Mercedes F 800 Style avslöjad

Det var inte tänkt att den skulle avslöjas redan nu men det blev den, Mercedes konceptbil för Genèvesalongen – F 800 Style Concept. Bilen visar upp Mercedes kommande teknik och designstrategi samt ger oss en försmak av nya CLS som kommer om ungefär ett år.

Som vanligt när man får bilder i förtid och som man absolut inte får visa omvärlden förrän ett visst datum så är det någon som inte kan hålla sig till överenskommelsen. Så klart hänger resten på, så även vi. Nu är det Mercedes F 800 Style Concept som avslöjas i förtid, en konceptbil som ska visas på den internationella bilsalongen i Genève som drar igång den 2 mars.

Det är endast bilderna som har läckt ut i sin helhet, detaljerna kring bilen är än så länge knapphändiga. Fullmatad information kommer Mercedes möjligtvis släppa de närmaste dagarna i och med läckan.

Formerna på konceptbilen känner vi igen sedan tidigare. Till största del är de desamma som de som visades upp på Detroitsalongen i början av januari, då i form av en skulptur. Formerna visar oss vad Mercedes kommer att erbjuda sina kunder inom en snar framtid. Mer svepande och accentuerade linjer som kommer att göra Mercedes-bilarna omöjliga att passera förbi obemärkt, på gott eller ont.

Förutom att visa upp ett nytt formspråk visas F 800 Style Concept även upp Mercedes nya multi-drive-plattform som inrymmer två olika drivlinekonfigurationer (se bild 8 och 9 nedan). Den ena utgörs av en elmotor med tillhörande litiumjonbatterier samt bränsleceller. Denna konfiguration sägs ge en räckvidd på omkring 60 mil. Den andra drivlinekonfigurationen är vad vi i dag kallar plug in-hybrid. Denna är snarlik den som Mercedes redan presenterat i S 400 Hybrid, det vill säga en bensin-V6 som samverkar med en elmotor som är placerad mellan förbränningsmotorn och automatlådan. Den största skillnaden är just plug in-funktionen, det vill säga att F 800 Style Concept kan ladda sina litiumjonbatterier via ett eluttag. Räckvidden med enbart elmotorn sägs ligga på omkring tre mil.

Andra nyheter som presenteras i samband med F 800 Style Concept är ett nyutvecklat COMAND-system (Cockpit Management and Navigation Device – infotainment-system kort och gott) med nytt gränssnitt och som styrs via en ny kamerabaserad pekplatta i stället för som i dag via ett kontrollvred.

En ny bättre version av Pre-Safe gör sin entré i konceptbilen. Systemet, Pre-Safe 360, aktiverar bilens alla krockskyddssystem om en kollision är nära förestående, även vid påkörningar bakifrån. Distronic, Mercedes avståndsfarthållare, visas upp med en ny funktion – trafikstockningsassistans.

En annan trevlig poäng med F 800 Style Concept är att den sägs visa upp en del av hur nästa generation Mercedes CLS kommer att se ut. Nästa CLS är på intåg om ungefär ett år.

Dessutom ryktas det att F 800 Style Concept även ger oss en förhandstitt på en ny fyrdörrars sedan med coupéliknande taklinje. CLC, som bilen kanske ska heta om den går i produktion, hamnar storleksmässigt någonstans mellan C-klass och E-klass. Dock kan vi ju misstänka att den futuristiska interiören och det minst lika futuristiska bakre dörrparet enbart är för showens skull i Genève nästa månad.

Nu återstår det bara att vänta på att Mercedes ska presentera bilen lite mer ingående.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr