Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes G-klass facelift – starkare än någonsin

Fälgarna och motoreffekten blir större än någonsin förut när Mercedes ansiktslyfter sin klassiska terrängbil Geländewagen. Värst ut blir G 65 AMG med V12 och 612 hästkrafter.

Mercedes uppdaterar sin trotjänare Geländewagen, eller G-klass. Mercedes hävdar att lyftet gjorts för att fortsätta vara först –men inte för att man halkat efter under de 33 år som G-klass tillverkats. Men mycket har hänt under tiden sedan produktionsstarten 1979, särskilt i och med den senaste uppdateringen av militär-Mercan. 

 Från den ursprungliga bilens maxeffekt på 156 hästkrafter kommer G-klass numer att gå att beställa med V12-motorn från SL 65 AMG. Den lätt löjliga effektsiffran på 612 hästkrafter och 1 000 newtonmeter i V12-modellen gör G-klass till den motorstarkaste terrängbilen är världen och lär göra sitt till för att få den 2,5 ton tunga bilen att röra på sig illa kvickt. Detta får effekter både i tanken och karmakontot på miljöbanken –bränsleförbrukningen vid blandad körning anges till 1,7 liter per mil vilket ger ett koldioxidutsläpp på 397 gram per kilometer. Till detta monster går det dessutom att beställa 20 tum stora fälgar, även det ett rekord för G-klass.

 Förutsatt att det är just bensinkostnaderna som avskräcker (och inte prislappen på 2 350 000 kronor…) så har den tidigare herren på täppan i G-klass motorutbud G 55 AMG blivit G 63 AMG med åtta cylindrar och dubbelturbo. Bränsleförbrukningen är inte heller något att hänga i julgranen men är i alla fall lägre än G 65 AMG med 1,38 liter per mil i blandad körning. Faktum är att det är 0,11 liter mindre än vad motsvarande modell utan dubbelturbo, 388 hästkrafter och 530 newtonmeter starka G 500, behöver per mil.

 Men man kan hejda sig också. Instegsmodellen G 350 BlueTec kommer precis som nu att erbjudas med en dieselsexa på 3,0 liter vilken utvecklar 211 hästkrafter och 540 newtonmeter. Koldioxidutsläppen är på förhållandevis höga 295 gram per kilometer vilket betyder en snittförbrukning på 1,12 liter per mil, snålast i utbudet.

 Alla motorer kommer hamna i de tre olika karossvarianterna som finns kvar som femdörrars, tredörrars och cabriolet. LED-lamporna på utsidan hör till de mer diskreta ansiktslyften vi sett på webbredaktionen på Teknikens Värld. Från och med nu kommer de finnas på alla G-klass tillsammans med de nya baklamporna som fått nya färger. 

 Priserna för G-klass börjar på 760 000 kronor för G 350 BlueTEC upp till 2 350 000 kronor för G 65 AMG.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + powerbank för endast 129 kr. Köp nu!