080103-mercedes-glk

Mercedes GLK – ny lyxig mellansuv

Den är inte helt officiell ännu, nya Mercedes GLK, men de första officiella bilderna är nu släppta. GLK har premiär på Detroitsalongen och då med en ny snål Bluetec-diesel längst fram.

Bilen på bilderna är inte rakt av en färdig Mercedes GLK, utan en Vision GLK Freeside Concept. Med andra ord en konceptbil i den form den ska visas på bilsalongen i Detroit alldeles snart. Bilen på bilderna har antagligen en del attribut som inte hänger med till lanseringen i början av 2009.

Vet du förresten vad GLK står för? Alla Mercedes beteckningar har som bekant olika innebörder och i fallet GLK står första bokstaven för terränggående fordon (Geländewagen på tyska), andra för lyx (Luxus) och tredje för kompakthet (Kompaktheit). Detta är alltså en betydligt mindre suv – 4,51 meter – än bjässarna ML och GL och är först och främst tänkt att fajtas i samma klass som BMW X3, Volkswagen Tiguan, kommande Audi Q5 med flera.

Nya Mercedes GLK baseras på samma plattform som nya C-klass vilket gör att stora delar av tekniken kan tas rakt av, bland annat motorerna. I denna konceptversion döljer sig en nyutvecklad fyrcylindrig Bluetec-diesel på 2,2 liter med 170 hästkrafter. Bluetec-tekniken kombinerar dieselmotorns höga effektivitet och kraftfulla vridmoment med låga utsläppsvärden. Upp till 80 procent av kväveoxiderna som produceras bryts med hjälp av lösningen AdBlue ner till rent kväve och syre. Därmed möter motorn de utsläppskrav – EU6 – som börjar gälla i Europa 2015.

Övriga motorer som hamnar i GLK här hemma på europeisk mark är dieselmaskiner med fyra och sex cylindrar samt två V6-bensinare. Det är inte helt osannolikt att det kommer en AMG-version med samma motor som i nya C 63 AMG, alltså en V8 på 6,2 liter med 457 hästkrafter.

Till motorerna kommer man att kunna välja till sjuväxlad automatlåda, 7G som den heter hos Mercedes, samt några varianter på sexväxlade manuella lådor. Kraften går vidare ut till alla fyra hjulen med 55 procents drivning över bakaxeln och 45 procent fram.

Interiört ser Mercedes sin nya GLK som en trendsättare i det kompakta premiumsegmentet. Material- och färgvalen blir många och som grädde på moset kan man beställa den antagligen känsliga vita läderklädseln i kombination med svarta träinlägg med vit dekor.

Mercedes GLK gör alltså debut på Detroitsalongen som pågår mellan 19 och 27 januari. Men bilen visas inte upp i produktionsfärdigt skick förrän bilsalongen i Peking i april. I början av 2009 ska den finnas till försäljning. Priserna är ännu okända men räkna med instegspriser i samma klass som för BMW X3.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!