070522_diesel_hybrid

Mercedes med diesel-hybrid inom kort

I slutet av 2007 presenterar Mercedes-Benz en ledbuss med diesel-hybrid-drivning. Detta ska enligt uppgifter få ner bränsleförbrukningen med hela 30 procent. Under 2009 förväntas serieproduktionen sättas igång.

Under andra halvan av 2007 kommer DaimlerChrysler att presentera en prototyp av ledbussen Mercedes-Benz Citaro G som drivs med hjälp av en diesel-hybridmotor. Denna teknologi tillåter bussen att spara upp till 30 procent bränsle jämfört med den vanliga dieselmotorn. Dessutom kan bussen köra utan några som helst utsläpp eftersom motorn kan drivas med endast batterierna som källa. Detta sker vid lägre hastigheter och stillastående, till exempel när bussen saktar in, stannar och kör iväg från busshållsplatser. Samtidigt blir bussen nästan ljudlös vilket hjälper till att få ner bullernivån i bland annat tätorter.

- Den nya hybridteknologin är ett viktigt steg mot kostnadseffektiv och utsläppsfri körning, säger Andreas Renschler i DaimlerChryslers företagsledning.

I stället för att fungera som konstant drivkraft så fungerar dieselmotorn som generator för att producera elektricitet när och om det behövs. Elektriciteten lagras i underhållsfria lithium-ion-batterier som är placerade på bussens tak. Dessa laddas inte enbart av dieselmotorn utan även när bussen bromsas, så kallad bromsenergiåtervinning.

Drivningen av bussen sker med hjälp av fyra elektriska hjulmotorer. Dessa är monterade på mellersta och bakre hjulaxeln och ger en total effekt på 320 kilowatt (motsvarande 430 hästkrafter), vilket ska vara fullt tillräckligt även för ett stort fordon som en ledbuss.

Tack vare denna diesel-hybrid-teknologi kan även dieselmotorn bantas ner rejält jämfört med vanliga dieseldrivna ledbussar. I vanliga fall drivs Citaro G av en tolv liter stor rak sexcylindrig motor. Nu räcker det i stället med en motor på 4,8 liter vilket ger en viktbesparing på 550 kg.

Under 2008 kommer bussen att testas i trafik för att året efter sättas i serieproduktion.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!