081216-merc-a-klass-roadster

Mercedes planerar roadster baserad på A-klass

Mercedes överväger att utveckla en roadster baserad på nästa generation A- och B-klass. En kompakt framhjulsdriven roadster väntas bli Mercedes svar på BMW Z2 och VW:s kommande budgetroadster.

Bilar i de mindre storleksklasserna blir allt hetare samtidigt som de stora får stå och samla damm i försäljningshallarna. Trenden är synlig i nästan alla segment, inklusive sportbilar. Porsche visade nyligen ansiktslyfta Boxster/Cayman som får en ny snålmotor, Volkswagen-gruppen har länge ryktats ha en liten budgetroadster på gång och BMW jobbar intensivt på en lillebror till Z4. Snart kan vi komma att få se ett bidrag från Mercedes. Autoweek uppger att Daimler-ordförande Dieter Zetsche överväger att återuppliva SLA-konceptet som visade på Detroitsalongen för åtta år sedan. Redan för drygt ett år sedan kunde vi berätta om planerna, men fram tills nu har det varit tyst om SLA.

SLA Concept var en liten roadster som väntades ta plats strax under SLK i Mercedes modellprogram. Anledningen till att Mercedes plockar fram konceptet på nytt uppges helt och hållet vara att konkurrenterna har börjat jobba på liknande bilar. Enligt en källa inom Mercedes som Autoweek har talat med är det fullt normalt för Mercedes att blicka tillbaka på gamla idéer när man överväger nya modeller. Mercedes funderar dessutom på om den nya roadstern ska bli en Mercedes, eller om den i stället ska säljas som en Smart, då som en efterföljare till Smart Roadster.

Nästa generation A- och B-klass väntas till 2012. De ska då få en ny och enklare plattform än dagens modeller. Sandwich-golvet slopas till förmån för en plattare konstruktion som förvandlar A- och B-klass till mer traditionella småbilar. Det finns planer att kraftigt utöka utbudet av modeller som bygger på den nya plattformen. Det talas om en tredörrars coupé, en liten suv och en MPV-liknande modell. Med i planerna finns även en fyradörrars sedanmodell, som skulle hamna i samma storleksklass som den gamla 190-modellen.

Läs mer

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!