Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes planerar småbil under A-klass

Nu kan Mini och Audi A1 inte hållas längre, Mercedes måste få fram en konkurrent i småbilsklassen. Nya uppgifter avslöjar att Mercedes utvecklar en ”X-klass” som blir mindre än A-klass men större än Smart.

BMW har haft enorma framgångar med Mini-småbilarna och Audi har följt upp med lilla A1. Kvar står nu Mercedes med ett stort tomrum mellan A-klassen och de pyttesmå Smart-bilarna. Mercedes har i dagsläget ingen modell som kan konkurrera med Mini, A1 och BMW:s kommande framhjulsdrivna småbil, men det ska det bli ändring på.

Brittiska CAR Magazine publicerar i dag uppgifter om Mercedes småbilsprojekt som går under det interna namnet X-klass. X-klassen ska storleksmässigt hamna snäppet under A-klass men ändå vara större än Mercedes-ägda Smart. Bilen ska stå färdig 2018 och projektet drivs i samarbete med Renault-Nissan. Utöver en standardmodell med fyrhjulsdrift finns även planer för en något högre crossoverversion, möjligtvis med fyrhjulsdrift, som blir syskon till nästan generation Renault Captur.

Motorerna blir nya bensin- och dieselmotorer med turboladdning. Mercedes kommer förmodligen att köpa blocken till en trecylindrig 1,0-litersmotor och en fyrcylindrig 1,5-litersmotor från Renualt-Nissan och montera egna cylinderhuvuden och insugs- och avgassystem. Enligt CAR överväger Mercedes även att samarbeta med Renault-Nissan i utvecklingen av en ny dubbelkopplingslåda.

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Teknikens Värld + Premium för endast 129 kr. Köp nu!