Mercedes S 65 AMG Foto: press photo, do not use for advertising purposes

Mercedes S 65 AMG officiell – fakta och bilder

Varför nöja sig med V8 när man kan få V12? Och varför nöja sig med en turbo när man kan få två? Som V12-grädde på AMG-moset kommer nu Mercedes S 65 AMG med 630 hk och 1 000 Nm!

Nu visar Mercedes modellen som får allt annat att se litet och svagt ut. Mercedes S 65 AMG kommer att premiärvisas simultant på bilsalongerna i Tokyo och Los Angeles men den som inte orkar bege sig till varken Japan eller USA kan läsa vidare här för att få all information.

 Om du trodde att S 63 AMG var toppen av S-klassutbudet trodde du fel. S 63 AMG har en i sammanhanget liten V8 med bara 585 hästkrafter. S 65 AMG har å sin sida en V12 på 6,0 liter som med hjälp av biturboladdning ger 630 hästkrafter mellan 4 800–5 400 r/min. Maximalt vridmoment är 1 000 newtonmeter mellan 2 300–4 300 r/min. Det enorma kraftpaketet sätter sådan fart på S-klassen att den tar sig från 0 till 100 km/h på 4,3 sekunder. Hur fort det går till 250 km/h säger Mercedes inte men där tar i alla fall accelerationen stopp på grund av en elektronisk spärr. Bränsleförbrukningen har minskat med 24 centiliter per mil mot föregångaren. Nya S 65 AMG nöjer sig med 1,19 l/mil. Det kan förmodligen till stor del tillskrivas införandet av en sjustegad automatlåda i stället för den gamla bilens femväxlade motsvarighet.

 Det går att känna igen V12-monstret på den kromade grillen med sex ribbor och de kromade 20-tumsfälgarna. Om man öppnar motorhuven möts man dessutom av en motorkåpa tillverkad av kolfiber och aluminium. På den går det också att läsa vilken motoringenjör som har lagt sin hand vid just det här motorexemplaret.

 Nya S-klassen går som bekant att utrusta med en uppsjö nya hjälp- och säkerhetssystem och i S 65 AMG är de flesta av dessa standardmonterade. Till exempel Magig Body Control som med en kamera skannar av vägen framför bilen och förbereder fjädringen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Läs Premium i 2 månader för endast 19 kr här!