Mercedes S-klass Coupé – tre snabba från provkörningen

Erik Wedberg har snirklat sig ned genom Europa till Pisa. Men han är inte där för att titta på det lutande tornet utan på en annan lutande sak – nya Mercedes S-klass Coupé.

Hej Erik, gick resan ned till Toscana bra?

– Förvånansvärt bra faktiskt. Efter tre (!) flighter är jag äntligen på plats i Pisa och har hoppat in i nya bjässen Mercedes S-klass Coupé.

Är den bättre än flyget?

– Det kan du hoppa upp och sätta dig på. Den är nästan lika stor men minst lika bekväm som fyrdörrarsmodellen. S-klass är just nu en av världens absolut mest imponerande bilar och det förändras inte av att den blir två dörrar kortare, i framstolarna sitter man lika bra som vanligt men baksätet blir förstås lidande. Jag kan nästan sitta okej bakom mig själv.

Har du sett det lutande tornet?

– Nej, det har jag missat men det struntar jag faktiskt i. Jag håller till godo med S-klass Coupé som faktiskt lutar den också. Bilen bjuder på en världsnyhet i form av systemet ”curve tilting” som använder sig av samma stereokamera som Magic Body Control och läser av vägen 15 meter framför bilen. Det nya är att informationen används för att luta bilen in i kurvorna, ungefär som en motorcykel, dock inte lika mycket. Systemet är inte till för sportigare körning utan är en ren komfortdetalj och det funkar faktiskt riktigt bra. Oftast ligger bilen helt platt i kurvorna men ibland kan man känna att den lutar lite inåt.

Erik väljer S-klass Coupé framför flyget.

Vem ska köpa en S-klass Coupé?

– Komforttörstande personer som vill ta bilen i stället för flyget ned till Toscana. Jag är faktiskt sugen på att ta bilen hem i stället för att sätta mig på ett flyg igen. Man måste vara ganska rik också, instegsversionen heter inledningsvis S 500 4Matic och den kostar från 1 212 000 kronor. S 63 AMG är lite dyrare med ett instegspris på 1 641 000 kronor.

Hela provkörningen av Mercedes nya supercoupé kan du läsa om i kommande nummer av Teknikens Värld. Missa inte det!

Förresten... om du letar efter lutande tornet i Pisa på bilden ovan får du leta länge. Bilden visar nämligen en annan närliggande italiensk stads skyline, nämligen Florens. Det är Santa Maria del Fiore-katedralen du ser torna upp sig mot natthimlen. Väl värd ett besök om du är i närheten i sommar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

2 månader Premium för bara 19 kr - när du gör vårt quiz!