080915-mercedes-clk-cl

Mercedes sätter stopp för CLK och CL

Framöver kan det bli mer logik i Mercedes namnsystem. CLK, som bygger på C-klass, kan komma att byta namn till E-klass Coupé. Medan CL, som i sin tur baseras på S-klass, förväntas nästa år byta namn till S-klass Coupé.

Mercedes CLK är något av en motsägelse. Bilen bygger på vanliga C-klass, ser ut som E-klassen och priset är någonstans mellan de två. Trots att CLK har varit en framgångssaga, speciellt i USA, verkar det nu som att Mercedes kan komma att avliva CLK-namnet. Vilt cirkulerande internetrykten gör gällande att både CLK och CL byter namn i och med nästa generationsskifte. Ryktet får till viss del stöd av det pressmeddelande som skickades ut tillsammans med bilderna på den nya konceptbilenConceptFASCINATION. I pressmeddelandet sades det att Mercedes arbetar på en kommande E-klass Coupé.

I samband med de kommande generationsskiften för CLK och CL förväntas Mercedes därför slopa de gamla beteckningarna till förmån för ett mer logiskt namnsystem. CLK tros bli ersatt av en E-klass Coupé och CL av S-klass Coupé. En av förklaringarna till detta är att CLK:s efterträdare kommer att baseras på den nya E-klassplattformen som kommer nästa år. Därmed skulle det även öppnas en lucka längst ned i coupéutbudet. CLK har aldrig riktigt varit en direkt konkurrent till BMW:s framgångsrika tvådörrarsversioner av 3-serien. Men inom en snar framtid kan vi alltså få se en C-klass Coupé. De nya Coupé-namnen är dock ingen nyhet för Mercedes. Fram till 1998 var CL känd som S Coupé och innan dess som SEC, under 90-talet var även E-klass Coupé en tysk storhet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday-erbjudande: 3 månader Premium för 0 kr